Адвокат Павлов: Родина Рауля Валленберга подала позов до ФСБ Росії

Адвокат Павлов: Родина Рауля Валленберга подала позов до ФСБ Росії

Укрінформ
Родичі героя Другої світової війни шведа Рауля Валленберга, що врятував десятки тисяч євреїв під час Голокосту і безслідно зниклого в радянській в'язниці в 1947 році, звернулися в Міщанського районного суду Москви з позовом до ФСБ Росії.

Про це написав у Фейсбуці адвокат Іван Павлов, керівник правозахисної «Команди 29».

«Сьогодні Команда 29 від імені Марі Дюпюї, племінниці Рауля Валленберга, направила позов у Міщанський районний суд Москви. Будемо домагатися інформації про долю Валленберга. Ми працюємо над цією справою вже більше року, і це дуже важливий для Команди кейс», - повідомив Павлов.

Читайте також: Грузія відмовляється видавати Черновецького українській стороні

У позові рідні Валленберга вимагають зобов'язати російську спецслужбу надати доступ до оригіналів документів про Валленберга, а також нецензурированные копії.

«Команда 29 вже кілька років займається проблемами доступу до російським державним архівам. Ми допомагаємо громадянам, які не можуть отримати доступ до архівних документів, боремося за розсекречення архівів держорганів... За минулі десятиліття сім'я Валленберга пробувала домогтися інформації по різному, але до суду ще не доходило. Процес обіцяє увійти в історію, так що будемо тримати вас в курсі», - пояснює адвокат.

Читайте також: У Харкові встановлюють причетність екс-судді Штепи до терористів

Родина зниклого дипломата планує добитися доступу до архівних записів ФСБ, які раніше надавалися в неповному і цензурированном вигляді.

У березні 2017 року родичі дипломата направили запит у ФСБ, в якому просили надати доступ до оригіналів документів Внутрішнього (Луб'янського) ув'язнення і в'язниці Лефортово за 1945-1947 роки. За офіційною версією російської сторони, Валленберг загинув від інфаркту міокарда влітку 1947 р. на Луб'янці, проте існують свідчення інших в'язнів і співробітників ФСБ, які стверджують, що бачили або чули про схожому на Валленберга укладеному після цієї дати. Це протиріччя могли б прояснити записи з архівів ФСБ, однак російські власті надали неповні і цензуровані копії записів і ні родичам, ні дослідникам так і не вдалося отримати доступ до оригіналів.

Раніше адвокат Іван Павлов захищав директора Бібліотеки української літератури в Москві Наталію Шаріну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-