МЗС Польщі: Втручання Єврокомісії у законодавчий процес є передчасним

МЗС Польщі: Втручання Єврокомісії у законодавчий процес є передчасним

Укрінформ
У Польщі зараз триває законодавчий процес щодо змін судової системи і втручання Єврокомісії у нього на цьому етапі є передчасним і необгрунтованим.

Про це повідомило МЗС Польщі у відповідь на заяву віце-президента Єврокомісії Франса Тіммерманса, що Брюссель дає Варшаві місяць на розв'язання проблем.

“Втручання Єврокомісії у законодавчий процес, який зараз відбувається в Польщі, є передчасним. Обсяг цього втручання є необгрунтованим на цьому етапі. Процес реформування польської правової системи ще не завершено”, - йдеться в заяві польського зовнішньополітичного відомства.

Читайте також: Єврокомісія дає Польщі місяць на розв’язання судової кризи, інакше - санкції

МЗС Польщі закликало Єврокомісію на даному етапі “утриматися від коментарів й оцінок” до моменту, поки реформа правової системи Польщі не набуде чинності.

Глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський в ефірі телеканалу TVP.INFO в середу заявив, що Єврокомісія у даний момент вибрала “ультимативну” форму діалогу з Польщею, що подекуди виглядає як “шантаж”.

Як інформувало агентство, Єврокомісія вирішила дати Польщі місяць на розв'язання проблем, пов'язаних з прийняттям законів у сфері судочинства. В іншому випадку Брюссель може ввести "негайне" застосування щодо Варшави 7-ї статті договору ЄС, який не виключає накладення на країну санкцій. Віце-президент Єврокомісії Тіммерманс висловив задоволення з приводу того, що президент Польщі Анджей Дуда наклав вето на два з чотирьох законів, покликаних змінити судову систему РП.

Водночас, він зазначив, що два інші прийняті і підписані президентом закони, викликають в Єврокомісії занепокоєння. Відтак Брюссель ретельно слідкуватиме, чи їх реалізація не загрожуватиме верховенству права в Польщі. У випадку підтвердження таких побоювань чиновники обіцяють відразу реагуватиме на це.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-