У ФСБ є секретна в'язниця для тортур - ЗМІ

У ФСБ є секретна в'язниця для тортур - ЗМІ

Укрінформ
У Федеральної служби безпеки РФ є секретна в'язниця, де в різний час до офіційного затримання перебували підозрювані в терактах, їх катували, після чого вони підписували зізнавальні свідчення.

Про це повідомляє "Дождь" з посиланням на дані розслідування Republic.

«В'язницею» користуються тільки співробітники ФСБ, а люди, яких туди привозять, в основному уродженці Середньої Азії. Про це місце розповів Аброр Азімов, якого ФСБ підозрює в організації теракту в Петербурзі 3 квітня. Він подав скаргу в Головне військове слідче управління (ГВСУ) СКР на тортури і стверджує, що знаходився «в руках оперативників ФСБ», - йдеться у повідомленні.

Про схоже місце розповідали також Іслам Хамжуєв і Мансур Едільбієв, яких засудили за спробу підриву «Сапсана» в червні 2011 року, і Юсуп Темерханов, визнаний винним у вбивстві полковника Юрія Буданова. Свої скарги вони направили до Європейського суду з прав людини.

Читайте також: ФСБ не вітає “самодіяльність” матері полоненого Агеєва

Азімов стверджує, що увечері 4 квітня намагався виїхати з Москви в Україну, але по дорозі його машину зупинили і поліцейські наказали їхати у відділення Наро-Фомінська. Але туди він так і не потрапив, тому що невідомі викрали його, закували в наручники, наділи на голову чорний мішок і везли 40 хвилин в автомобілі. Пізніше, за його словами, його помістили в підвал. Мішок з голови зняли тільки за тиждень, і Азімов зміг зробити висновок, що знаходиться в камері ув’язнення. Азімов у своїй скарзі пише, що він пробув у цьому місці близько двох тижнів і чув голос брата Акрама, який там же знаходився.

Хамжуєв, Едільбієв і Темерханов у своїх скаргах також пишуть, що їх спочатку викрали, а потім відвезли в невідоме місце. Темерханов та Едільбієв вважають, що "в'язниця" була за містом. "Його привезли до будівлі, яка стояла окремо, по тиші навколо якої заявник зрозумів, що його вивезли з Москви", - йдеться у скарзі Едільбієва ЄСПЛ. У своїх заявах викрадені однаково описують "секретну в'язницю". За їх словами, вона розташована у підвальному приміщенні, вище рівня колін розташовується труба, до якої їх пристібали.

Азімов і Хамжуєв пишуть, що камери були від шести до восьми квадратних метрів, їх було як мінімум дві. Вони також стверджують, що вгорі розташовувалося ще одне приміщення, де були охоронці. "Зіставивши звернення до ЄСПЛ і в ГВСУ СКР, можна зробити висновок, що в одній камері стіни були оббиті залізними листами темно-синього кольору, а підлога бетонна; у другій камері на підлозі лежала плитка, а стіни були сірі", - пише видання. Фігуранти кримінальних справ скаржилися на тортури. За їх словами, їх неодноразово катували електрикою, а також погрожували і принижували. Азімов також розповідає, що його тримали за руки і за ноги і лили воду на обличчя, на якому лежала ганчірка. Після цього він втрачав свідомість.

Republic наголошує, що не можна стверджувати, що особи, які здійснювали катування, працюють в ФСБ. Декілька з них у розмові з обвинуваченими говорили, що вони вийшли у відставку. Та чотирьох ув'язнених вони передавали співробітникам ФСБ, які й проводили офіційні затримання. "Якщо вірити свідченням фігурантів кримінальних справ, це вказує на те, що, ким би не були організатори викрадень, свої дії вони координували з ФСБ", - наголошує видання.

Джерело, ознайомлене з перебігом розслідування справи про теракт у Петербурзі, заявило, що оперативники вдалися до "крайніх заходів". Припускають, це місце знаходиться на південному заході Московської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-