У Китаї здійснили кремацію тіла дисидента Лю Сяобо

У Китаї здійснили кремацію тіла дисидента Лю Сяобо

Укрінформ
Тіло лауреата Нобелівської премії миру, китайського дисидента Лю Сяобо було кремовано зранку у суботу, 15 липня, під час церемонії прощання, яка відбулася у місті Шеньян на півночі Китаю. 

Як повідомили в адміністрації міста, церемонія прощання з Лю Сяобо була "простою" та відбулася згідно з волею його родичів та місцевими звичаями, інформує DW

Представник адміністрації міста повідомив, що на церемонії була присутня дружина дисидента, поетка Лю Ся, яка з 2010 року перебуває під домашнім арештом. Офіційний представник Шеньяна повідомив, що Лю Ся наразі звільнена, проте не надав інформації про її місцеперебування.

Читайте також: Нобелівський комітет звинуватив Пекін у смерті Лю Сяобо

Мо Шаопін, адвокат сім'ї Лю Сяобо, заявив, що йому невідомо, чи відбулась церемонія кремації згідно з побажаннями родини померлого дисидента, та повідомив, що йому не вдалося зв'язатися з родиною Лю Сяобо. "Скоріше за все, вони досі перебувають під наглядом та контролем з боку влади. З ними не вдається встановити зв'язок", - зазначив він.

Напередодні, 14 липня, Європейський Союз та США закликали владу Китаю дозволити Лю Ся виїхати з країни, а також поховати Лю Сяобо згідно з її побажаннями.

Китайський правозахисник, активіст та лауреат Нобелівської премії миру Лю Сяобо помер у четвер, 13 липня, на 62-му році життя у лікарні у Шеньяні, куди його доправили після тривалого ув'язнення, звільнивши з гуманних міркувань. У клініці йому діагностували рак печінки на фінальній стадії. Після смертельного діагнозу він залишався під суворим наглядом у лікарні.

Лю Сяобо отримав Нобелівську премію у 2010 році, на другому році його 11-річного ув'язнення за звинуваченнями у "закликах до повалення державної влади". Активіст був співавтором "Хартії 08" - документа 2008 року, у якому 300 громадських діячів Китаю закликали Пекін до демократизації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-