ЄС і США закликають Пекін відпустити вдову Лю Сяобо

ЄС і США закликають Пекін відпустити вдову Лю Сяобо

Укрінформ
Європейський Союз та Сполучені Штати Америки закликали владу Китаю дозволити виїхати з країни поетесі Лю Ся, дружині лауреата Нобелівської премії миру, дисидента Лю Сяобо, який помер 13 липня. 

Лю Ся з 2010 року перебуває під домашнім арештом в Китаї і наразі її місцеперебування невідоме, повідомляє DW.

"Я закликаю китайський уряд звільнити Лю Ся з-під домашнього арешту та дозволити їй виїхати з Китаю, згідно з її бажанням", - заявив у п'ятницю, 14 липня, державний секретар США Рекс Тіллерсон. А у ЄС закликали Пекін дозволити поховати Лю Сяобо "у тому місці і у той спосіб, який він обрав, та дозволити йому спочивати з миром". Дозволити Лю Ся виїхати за межі КНР Пекін закликав також міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель.

Читайте також: Нобелівський комітет звинуватив Пекін у смерті Лю Сяобо

Китайський правозахисник, активіст та лауреат Нобелівської премії миру Лю Сяобо помер у четвер, 13 липня, на 62-му році життя у лікарні на півночі Китаю, куди його доправили після тривалого ув'язнення, звільнивши з гуманних міркувань. У клініці йому діагностували рак печінки на останній стадії. Після смертельного діагнозу він залишався під суворим наглядом у лікарні.

Китайські лікарі стверджують, що Лю Ся була поруч з чоловіком, коли той помер, і подружжя встигло попрощатись. Проте після смерті Лю Сяобо її місцеперебування залишається невідомим, заявив адвокат Лю Ся Джаред Дженсер. "Я дуже занепокоєний стосовно того, що відбувається з нею зараз", - зазначив він в ефірі CNN, інформує AFP. Він закликав світ вимагати від китайської влади, щоб вдова Лю Сяобо могла залишити територію Китаю та поховати чоловіка так, як вона сама вважає за потрібне.

У міністерстві закордонних справ Китаю у п'ятницю повідомили, що заявили свій протест щодо висловлювань представників деяких країн про смерть Лю Сяобо. Також речник МЗС КНР наголосив, що китайська влада не має наміру передчасно виносити рішення щодо дозволу Лю Ся залишити територію країни.

Лю Сяобо отримав Нобелівську премію у 2010 році, на другому році його 11-річного ув'язнення за звинуваченнями у "закликах до повалення державної влади". Активіст був співавтором "Хартії 08" - документа 2008 року, у якому 300 громадських діячів Китаю закликали Пекін до демократизації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-