Німеччина вимагає від КНР дозволу на виїзд сім'ї померлого дисидента

Німеччина вимагає від КНР дозволу на виїзд сім'ї померлого дисидента

Укрінформ
Глава німецького МЗС зажадав від Пекіна дозволити рідним померлого дисидента виїхати з Китаю.

Про це йдеться в заяві міністра, передає кореспондент Укрінформу.

Міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель був вражений, дізнавшись про смерть китайського Нобелівського лауреата Лю Сяобо і зажадав від китайської влади дозволити покинути країну його рідним.

«Ми сумуємо про незвичайну людину, який завжди мирно відстоював демократію, права людини і громадянина», - написав Габріель.

Читайте також: У Китаї помер правозахисник Лю Сяобо

Він нагадав, що Лю і його дружина палко бажали емігрувати в Німеччину.

«Я глибоко шкодую, що це прохання не було задоволене», - сказав дипломат, додавши, що бачить обов'язок Китаю в тому, щоб достовірно і прозоро прояснити питання, чи можливо було раніше виявити рак у в'язня Лю.

Габріель також зазначив, що Лю Сяобо пережила його дружина, яка протягом всього періоду ув'язнення і хвороби дружина була поруч нього.

«Ми вимагаємо від китайського уряду негайно зняти обмеження на її пересування. Вона і її брат Лю Хуей повинні мати можливість негайно виїхати в Німеччину або в іншу країну за своїм вибором, якщо вони того бажають», - заявив міністр.

Читайте також: Нобелівський комітет звинуватив Пекін у смерті Лю Сяобо

Німеччина заявляла раніше про готовність прийняти хворого китайського дисидента Лю Сяобо. Німецькі та американські лікарі були допущені до Лю в клініці 8 липня і констатували важкий стан, але зробили висновок про те, що він все ще транспортабельним. Однак після цього Лю різко стало гірше і 13 липня він помер.

Нагадаємо: Лю Сяобо, письменник і правозахисник, лауреат Нобелівської премії (2010 року) відбував в Китаї з 2009 року тюремний термін за звинуваченням в «організації агітаційних дій, спрямованих на підрив державної влади і повалення соціалістичного ладу», був звільнений в кінці червня після того, як у нього виявили рак печінки в останній стадії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-