Скандал із турбінами Siemens може стати

Скандал із турбінами Siemens може стати "подарунком" для Трампа - InformNapalm

Укрінформ
Скандал навколо поставки двох газових турбін виробництва німецького концерну Siemens в Крим в обхід санкцій може бути використано американською стороною у переговорах з ЄС, адже таке постачання турбін порушує санкції США, які носять екстериторіальний принцип дії.

Про це повідомляє міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm.

"Не виключено, що кейс з продажем німецьких турбін у Крим стане приємним подарунком для американських переговорників, у яких тепер є ще один козир в торгах з Європою. У результаті ЄС та Німеччині доведеться піти на якісь поступки, щоб не отримати багатомільйонний штраф від адміністрації Трампа. І якщо раніше проблема Криму та енергетичного забезпечення півострова була локальною проблемою у відносинах між Україною та Росією, то тепер ця історія може стати однією з ключових питань у взаєминах між ЄС та Америкою", - йдеться у повідомленні.

Як наголошують в InformNapalm, історія з постачанням німецьких турбін в Крим набирає обертів: "Ще на минулому тижні інтернетом ходили поодинокі фотографії якихось механізмів у кримському порту і ніхто не хотів нічого підтверджувати. Та незабаром підключився Reuters і написав про турбіни компанії Siemens, які доправили в Крим. Німецький гігант зразу ж почав заперечувати свою причетність до цієї історії, а росіяни заговорили про купівлю турбін на вторинному ринку (а він взагалі існує)?".

Зазначається, що на цьому тижні стало відомо, що саме німецькі турбіни опинилися в Криму, і тепер Siemens має намір судитися з росіянами, адже в договорі окремо обумовлено заборону постачати турбіни в Крим.

Як зазначають волонтери-розслідувачі, у випадку з турбінами йдеться про можливе порушення режиму санкцій, прийнятого через анексію Криму. Так, починаючи з 2014 року, Росія усіма силами намагається "відділити" Крим від України і зробити регіон енергетично незалежним від України і економічно залежним від Росії. Для цілковитого переведення кримської енергетики під Росію було задумано побудувати енергоміст Кубань-Крим. Формально для цього в Тамані, яка розташована за кілька кілометрів від острова-коси Тузла прямо навпроти українського міста Керч, росіяни вирішили збудувати теплову електростанцію, яка має забезпечити Крим електроенергією по енергомосту. Торік був проведений конкурс, щоб знайти інвестора для будівництва ТЕС в Тамані, однак інвестора так і не знайшли.

Читайте також: Скандал навколо "кримських турбін": У Меркель мають намір питати з Siemens

На думку Reuters, інвестори не захотіли будувати ТЕС у Тамані через можливі санкції. "Тобто, навіть будівництво ТЕС у російській Тамані може потягти за собою санкції, адже електрика з цієї станції піде в анексований Крим. Про це знали всі, та це не завадило Siemens вести переговори з підрядником будівництва "Технопромекспорт" про постачання обладнання на Тамань", - повідомили в InformNapalm.

При цьому поступово стало зрозуміло (вересень 2016 року), що "Технопромекспорт" не збирається будувати ТЕС на Тамані, а все обладнання, найімовірніше, пішло б у Крим. Втім, німецький концерн все одно передав турбіни російській компанії.

"Але ще раз зазначимо, що постачання турбін для ТЕС в Тамань фактично допомагає анексії Криму. І німецька компанія знала про це від самого початку переговорів. Тепер німецький концерн збирається судитися в російських судах і заборонити використовувати турбіни в Криму. Суди, найімовірніше, програють. Можливо, буде довга тяганина в якомусь незалежному арбітражному суді", - йдеться у статті.

Водночас "підкинути дров до багаття" може американська сторона, вважають у розвідувальній спільноті. Адже в останні роки між США і Європейським Союзом спостерігається така собі неоголошена санкційна війна. Крім того, ситуацію ускладнює позиція президента США Трампа, який уже говорив, що Німеччина має надто велике позитивне торговельне сальдо в торгівлі з Америкою і з цим треба щось робити, зазначається у статті.

Фото: Chip Somodevilla/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-