Cаміт у Варшаві: 12 президентів у тіні Трампа

Cаміт у Варшаві: 12 президентів у тіні Трампа

Аналітика
Укрінформ
Жодне з польських ЗМІ так і не перерахувало повністю прізвища президентів з інших країн, які прибули на саміт

Другий саміт ініціативи "Трьох морів", що включає 12 країн ЄС у трикутнику Балтійського, Адріатичного і Чорного морів, мав усі шанси стати досить буденною подією, одним із форумів, на яких багато декларацій та мало конкретних рішень. Однак, коли місяць тому з'явилася інформація, що приїде сам Дональд Трамп, саміт відразу набрав ваги і наситився фарбами.

ПОПУЛЯРНІСТЬ ТРАМПА У ПОЛЬЩІ – НЕ МЕНША ЗА ФУТБОЛ

Окрилені майже несподіваним успіхом польські організатори саміту змушені були піти на досить радикальні кроки, зокрема перенести саміт із Вроцлава до Варшави. Це зроблено з міркувань безпеки, адже в американців дуже добре налагоджена і відпрацьована схема візитів господарів Овального кабінету до польської столиці. Наприклад, задовго до візиту з упевненістю можна було сказати, що Трамп зупиниться у готелі Marriott, який належить американцям. До нього там зупинялися 42-й і 44-й президенти США Білл Клінтон і Барак Обама. Жителі Вроцлава, напевно, зітхнули з полегшенням, а Варшави, навпаки – змушені були налаштовуватися на значні обмеження в русі громадського транспорту в польській столиці.

Безпеку Трампа та інших учасників саміту "Трьох морів", згадка про яких звучала фактично як свого роду політичне тло до візиту Трампа, гарантували близько 4,5 тис. польських поліцейських спільно з американцями із Секретної служби США. Звичайно, у Варшаві складно було б уявити собі апокаліптичну картину з Гамбурга, де тисячі антиглобалістів зараз протестують проти приїзду лідерів "Великої двадцятки". У Польщі завжди любили американських лідерів, а тому їхні візити щоразу сприймаються з великим ентузіазмом та очікуваннями. Умовно кажучи, якщо б антиглобалісти з різних країн вирішили протестувати у Варшаві, то навіть не потрібно було б поліції: вони отримали б на горіхи від самих поляків.

Зацікавлення візитом Трампа було неабияким: усі польські ЗМІ транслювали старт його літака з військової авіабази Ендрюс, уважно слідкували за перельотом, а приліт до аеропорту Шопена і церемонія зустрічі американського лідера напевно могли б конкурувати з переглядом матчу футбольної збірної Польщі: за нею уважно стежили на великих телеекранах навіть у кафе та пабах.

Увесь останній тиждень польські політики та ЗМІ жили очікуванням візиту глави Білого дому, прогнозували, що це дасть країні з точки зору іміджу й у більш практичних питаннях. Ближче до самого візиту почала з'являтиcя конкретика. З вуст польських високопосадовців звучали заяви, шо Трамп у Варшаві багато говоритиме про безпеку, енергетику, а також про партнерство Вашингтона з Варшавою і визначну роль Польщі в історії Європи.

У МЕЙНСТРІМІ – БЕЗПЕКА ТА ЕНЕРГЕТИКА

Трамп не розчарував, принаймні – поляків. Як під час спільної прес-конференції з президентом Польщі Анджеєм Дудою, так і під час свого виступу на площі Красінських у Варшаві перед 15-тисячною аудиторією під радісні вигуки "Трамп, Трамп", він багато говорив про польські перемоги, стійкий характер поляків та волю до свободи, які проявлялися в роки Другої світової війни і в епоху "Солідарності". Багато польських експертів та політиків із подивом і захопленням відзначали, що Трамп дуже добре знає польську історію.

У своїх виступах Трамп приділив багато уваги питанням безпеки. Зокрема, він підтвердив вірність США п'ятій статті Вашингтонського договору про колективну оборону, зазначивши що Сполучені Штати пліч-о-пліч стоятимуть зі своїми союзниками в Європі. Але при цьому, він не забув нагадати, що європейські країни, насамперед, самі повинні подбати про свою безпеку, натякаючи на потребу багатьом з європейських держав збільшити витрати на оборону до 2% ВВП країн. Утім, це не стосувалося Польщі, в якої витрати на оборону вже досягли цієї позначки, а до 2030 року мають сягнути 2,5% ВВП країни.

У безпековому напрямі з позитивною звісткою також поспішив польський міністр оборони Антоній Мацеревич. Підписаний меморандум про наміри США продати РП найсучаснішу версію зенітних ракет "Петріот" як противагу російським "Іскандерам" у Калінінградській області Росії, у Польщі сприйняли як дуже позитивний сигнал.

Енергетична безпека була чи не найбільш обговорюваною темою візиту Трампа на варшавський саміт. Глава Білого дому у Варшаві запевнив, що США можуть бути джерелом диверсифікації енергоносіїв для Східної Європи, аби уникнути поставок лише з одного напряму (Росії). У свою чергу, Дуда запевняв, що Польща готова купувати у США скраплений газ у великих обсягах, гарантуючи тим самим енергетичну безпеку не лише собі, але й іншим країнам регіону, зокрема Україні.

Про готовність продавати газ Європі Трамп згадував у Варшаві кілька разів. А беручи до уваги те, що газ з-за океану є прямою конкуренцією для Росії та її "Північного потоку-2", то можна не сумніватися, що США вступлять, а точніше – вже вступили в активну гру щодо протидії російській газовій експансії в Європі.

ЗАЯВИ ТРАМПА ПРО РОСІЮ І ПІДГОТОВКА ДО САМІТУ G-20

Окрім заяв з боку президентів Польщі та США про готовність постачати газ до України, Трамп і Дуда кілька разів акцентували увагу на тому, що Росія весь час дестабілізує ситуацію в Україні. Натякалося на побоювання провокацій з боку РФ у контексті проведення у вересні на території Білорусі військових навчань "Запад-2017". Відтак, Трамп спочатку запевнив, що США спільно з Польщею готують відповідь на агресивні дії Росії, а під час своєї промови у центрі міста напряму звернувся до Росії із закликом припинити дестабілізацію в Україні, підтримку режиму Асада в Сирії та ісламістів в Ірані.

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський вже після відльоту Трампа на саміт G20 до Гамбурга запевнив, що лідери Польщі, балтійських та інших країн "добре підготували" Трампа до зустрічі з президентом Росії Путіним, поділившися своїми рефлексіями щодо можливостей Росії й надалі "підпалювати" Європу.

Прямих заяв про підтримку України, ну хоча б у контексті проведення реформ чи боротьби з корупцією з вуст Трампа, на жаль, не прозвучало. Взагалі, багато іноземних журналістів у прес-центрі саміту відверто говорили про те, що на саміті не вистачає України. І зовсім не біда, що Україна не є членом ЄС, як усі інші учасники саміту "Трьох морів". США теж не є учасником "Трьох морів", але для них придумали формулу "12+1". Певно не надто складно було уявити формулу "12+2" або ж "12+1+1". Але це, напевно, занадто складна математика, та й тема для зовсім іншої статті.

САМІТ "ТРЬОХ МОРІВ", ВИГРАШ ЗАОКЕАНСЬКИЙ

А що саміт "Трьох морів", і якими є його результати?

Він безперечно перебував у тіні візиту Трампа. Напевно, жодне з польських ЗМІ так і не перерахувало повністю прізвища президентів з інших країн, які прибули на саміт. Та й навіщо. Не вони були головними героями цієї історії. Вже після від'їзду Трампа учасники саміту прийняли спільну декларацію, в якій задекларували готовність й далі розвивати інфраструктурні та енергетичні проекти, ліквідовувати диспропорції у розвитку країн цієї ініціативи. Вони також наголосили, що ініціатива "Трьох морів" не є противагою до ЄС, а навпаки служить розвитку і посиленню ролі ЄС. Лідери "дванадцятки" також домовилися щодо проведення наступного, третього саміту "Трьох морів" у Румунії. Тобто після Хорватії й Польщі, які представлять відповідно Балтійський і Адріатичний регіони, цілком резонно прийшов час для проведення форуму на третьому полюсі ініціативи – чорноморському.

Важко говорити за всі країни-учасниці саміту, але найбільше дивідендів, що й не дивно, від нього отримали Польща і США. Варшава більше у символічному вимірі – декларації з боку США про значну роль Польщі у Східній Європи, а Вашингтон – цілком практичні. Вже у не такому віддаленому майбутньому США зможуть отримувати значні прибутки від продажу Польщі та іншим країнам Східної Європи свого газу, а також реалізовувати коштовні військові контракти.

Юрій Банахевич, Варшава.

Фото: автора, АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-