Катастрофа МН17: Порошенко вірить у справедливість нідерландського правосуддя

Катастрофа МН17: Порошенко вірить у справедливість нідерландського правосуддя

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко переконаний, що судовий процес у Нідерландах над винуватцями катастрофи Boeing МН17 буде справедливим та об’єктивним.

Про це глава держави написав на своїй сторінці у Facebook.

“Сьогодні урядом Нідерландів оголошено рішення про те, що кримінальне провадження у справі збиття літака Малайзійських авіаліній рейсу MH17 здійснюватиметься у рамках національної юрисдикції Нідерландів. Цей механізм притягнення винних до відповідальності за вчинення жахливого злочину було вироблено державами-учасницями Спільної групи з розслідування – Австралією, Малайзією, Бельгією, Нідерландами та Україною. Україна максимально сприятиме та надаватиме допомогу Нідерландам для якнайшвидшого покарання винних”, - наголосив Президент.

Порошенко нагадав, що саме Росія заблокувала створення міжнародного трибуналу під егідою ООН.

"Тому вірю у справедливість, неупередженість та об’єктивність нідерландського правосуддя!” - підкреслив він.

Читайте також: ЗМІ: У Москві заарештували офіцера розвідки, причетного до справи МН17

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні уряд Нідерландів заявив, що винуватців катастрофи Boeing МН17 судитимуть у цій державі за нідерландським законодавством.

У заяві наголошувалося, що після того як Росія наклала вето на створення трибуналу ООН, розглядалися два варіанти - створення міжнародного трибуналу та національний суд у країні, що входить до Міжнародної спільної слідчої групи.

Згідно із заявою всі країни Міжнародної спільної слідчої групи висловили впевненість у нідерландській судовій системі. Голландський уряд також висловив перевагу національному судовому процесу в Нідерландах.

Зазначається, що проведення національного судового процесу у Нідерландах потребує деяких кроків, зокрема укладення угоди з Україною, яка може бути підписана 7 липня.

Водночас у нідерландському уряді наголосили, що кримінальне розслідування катастрофи, яке проводить Міжнародна спільна слідча група, триває.

Читайте також: Винуватців катастрофи Boeing МН17 судитимуть у Нідерландах

Два роки тому Україна, Нідерланди, Австралія, Бельгія та Малайзія звернулися до Ради безпеки ООН з проханням створити міжнародний кримінальний трибунал для притягнення до відповідальності винних у катастрофі пасажирського літака рейсу МН17. Однак на засіданні Радбезу ООН Росія наклала вето на відповідну резолюцію.

Минулого місяця Міжнародна спільна слідча група, очолювана прокуратурою Нідерландів, заявила, що слідство дійшло до найскладнішої стадії, на якій мають бути встановлені винуватці катастрофи.

У вересні минулого року Міжнародна спільна слідча група оголосила результати розслідування, підтвердивши, що ракетний комплекс "Бук", з якого був збитий літак Малайзійських авіаліній рейсу МН17, був доправлений з Росії і після запуску ракети з окупованої території вивезений назад у РФ.

17 липня 2014 року у небі над селом Грабове Донецької області був збитий літак Boeing-777 Малайзійських авіаліній, що виконував рейс Амстердам - Куала-Лумпур. Унаслідок цієї трагедії загинули 298 людей, найбільша кількість жертв були громадянами Нідерландів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-