У Польщі переконані, що виконання проекту “Північний потік-2” слід зупинити

У Польщі переконані, що виконання проекту “Північний потік-2” слід зупинити

Укрінформ
Газопровід “Північний потік-2” є політичним проектом, у світлі юридичних суперечок щодо умов функціонування якого виконання проекту слід зупинити.

Про це під час засідання Ради з питань транспорту, телекомунікації й енергії в Люксембурзі заявив заступник міністра енергії Польщі Міхал Куртика, повідомляє міністерство енергетики РП.

“Наша дискусія щодо газопроводу “Північний потік-2” засвідчує, що від сьогодні ми можемо говорити про нього виключно як про політичний проект. Ми маємо брати до уваги всі наслідки, які він матиме для Енергетичного союзу й енергетичної безпеки ЄС”, - заявив польський урядовець.

За його словами, 13 із 28-ми країн ЄС звернули увагу на політичний характер цього проекту.

“Серед них Румунія, Італія, Литва, Латвія, Естонія, Хорватія, Португалія. Усі вони наголосили на загрозах від його реалізації”, - підкреслив він.

Куртика нагадав позицію Польщі у справі “Північного потоку-2”: проект має цілковито відповідати європейському праву, зокрема Третьому енергетичному пакету.

Представник польського Міненерго підкреслив, що запровадження різних юридичних процедур для ділянки газопроводу на території країн ЄС та на морському його відрізку суперечить принципам відкритості і прозорості.

Він додав, що позиція Польщі у цьому питанні є однозначною: проект суперечить цілям Енергетичної спільноти.

“Потрібно, щоб ЄС у цій справі говорив одним голосом, який гарантуватиме, що можлива угода між Єврокомісією та ЄС чітко підтвердить: чинне право ЄС є обов'язковим для виконання на всій протяжності газопроводу”, - підкреслив заступник міністра енергії.

За його словами, у ситуації, коли навколо газопроводу стільки суперечностей, Європейська рада має сказати своє слово, що базуватиметься на консенсусі країн ЄС.

“Ми також звернули увагу на те, що у світлі нечіткості юридичних процедур, в рамках яких функціонуватиме газопровід, потрібно призупинити усіляку діяльність, пов'язану з реалізацією проекту”, - заявив посадовець.

Нагадаємо: представники польської влади неодноразово заявляли, що “Північний потік-2” є політичним проектом і вони намагатимуться його заблокувати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-