Литва підписала перший контракт на скраплений газ зі США

Литва підписала перший контракт на скраплений газ зі США

Укрінформ
Литовська державна компанія Lietuvos Duju Tiekimas (LDT) заявила про підписання договору про купівлю скрапленого природного газу (СПГ) безпосередньо зі США.

Про це повідомляє портал Балтійський курс/The Baltic Course.

"Я б сміливо назвав це історичним моментом. Це доводить, що у Литви є можливість імпортувати газ з усього світу і запропонувати за нього конкурентну ціну всьому регіону. Історичною подією є і те, що вперше завезений через Клайпеду СПГ планується зберігати в Інчукальнісському газосховищі в Латвії, в якій всього кілька місяців тому був лібералізований газовий ринок", - заявив міністр енергетики Литви Жигімантас Вайчюнас.

Представник LDT Паулюс Якутачівічюс повідомив: планується, що газ буде вперше доставлений безпосередньо зі США. Судно з 140 тис. кубометрів СПГ має прийти в Литву у другій половині серпня.

Угода була укладена з підрозділом американської компанії Cheniere Energy у спробі влади диверсифікувати постачальників газу в Литву і скоротити залежність від постачань Газпрому.

LDT, що входить до групи державних енергетичних компаній Lietuvos Energija, минулого року уклала контракт з Koch Supply & Trading на імпорт СПГ в 2017 році.

Після введення в експлуатацію СПГ-терміналу в Клайпеді в 2014 році Газпром втратив монополію в країнах Балтії і зараз поставляє рівно половину від загального обсягу газу в країні. Газпром залишається основним постачальником для інших країн, проте компанія вже не може призначати монопольні ціни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-