Нові панди в Берлінському зоопарку чекають на Ангелу Меркель та Сі Цзіньпіна

Нові панди в Берлінському зоопарку чекають на Ангелу Меркель та Сі Цзіньпіна

Відео
Укрінформ
Пара великих панд прибула в суботу з Китаю до Берліна, де їх зустрічав особисто бургомістр міста, а потім у супроводі поліції бамбукових ведмедів доставили в знаменитий зоопарк.

Про це повідомляє радіо RBB.

«24 червня два нових мешканці Берліна – ведмедиця Мен-Мен (Мрія) 4 років і ведмідь Цзяо Цін (Коштовність), вік 7 років, прибули чартерним літаком Lufthansa в аеропорт Шенефельд», - інформує ЗМІ.

Там їх зустрічав особисто бургомістр міста Міхаель Мюллер. Потім у супроводі поліцейського ескорту ведмедиків доставили в Берлінський зоопарк.

Широка публіка зможе познайомитися з новими мешканцями знаменитого зоосаду після 5 липня, коли вольєр відвідають високі гості – канцлер ФРН Ангела Меркель і голова КНР Сі Цзіньпін.

Питання про передачу панд вирішувалося протягом аж двох років. Канцлер особисто звернулася з таким проханням під час свого візиту в Китай. Для Пекіна цей акт має велике значення, оскільки панда - «національний символ». Це «пандова дипломатія», як її називають.

Раніше тварин віддавали в якості державних подарунків. Зараз чорно-білих ведмедиків, занесених у Червону книгу, передають у «лізинг» - на 15 років, та ще і за чималі гроші: за цю конкретну пару Берлінський зоопарк платитиме 900 тис євро на рік, з яких 70% йтимуть на захист виду в їх природному середовищі існування в Китаї, 20% - на дослідження панд у КНР, решта 10% - на адмінвитрати. До того ж, як уточнює китайська преса, на спорудження «Саду панд» розміром 5,5 тис кв м було витрачено 10 млн євро.

Через 15 років, повідомляє Укрінформ, вони повинні повернутися на історичну батьківщину. Також у Китай повинні бути передані ведмежата, які з'являться в неволі, якщо таке станеться (панди вкрай неохоче розмножуються взагалі, а в неволі поготів). Мен-Мен і Цзяо Цін раніше не зустрічалися, навіть у літаку їх везли в різних клітинах, і важко прогнозувати, чи сподобаються вони одне одному.

Берлінський зоопарк, найстаріший у Німеччині, єдиний в країні, який може похвалитися своєю колекцією бамбукових ведмедів. До 2012 року тут жили Бао-Бао, який помер у віці 34 років, Тянь-Тянь, яка померла в 1984 році і Янь-Янь, яка померла в 2007 році (ось вони саме були справжніми подарунками, безоплатними дарами німецькому уряду).

Всього за межами Китаю в зоосадах світу зараз близько півсотні великих панд. У самому Китаї в дикій природі - переважно в бамбукових гаях провінції Сичуань - мешкають близько 2060 особин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-