Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Double check Польщі й Трамп як “вишня на торті”

Double check Польщі й Трамп як “вишня на торті”

Блоги
Укрінформ
Трамп. Це прізвище не сходить з вуст польських журналістів та експертів вже більше тижня.

А все через згоду глави Білого Дому приїхати на саміт “Трьох морів” до Варшави на початку липня. У Польщі радіють з цього приводу. І, звісно, називають майбутній приїзд президента США “перемогою” Варшави. Навіть саміт з Вроцлава перенесли до Варшави, бо такою була воля і бажання американців.

Україна в інформаційному просторі Польщі теж не пасе задніх. Відтак візит президента України до Вашингтону, це такий собі “double check” для польських ЗМІ: є змога одночасно поговорити про американців з Трампом і про українців з Порошенком. Фактично, усі включення польських кореспондентів із США у день візиту Порошенка були саме з української тематики. І це добре. Україна з “віджатим” Кримом і “згвалтованим” Донбасом однозначно має залишатися на порядку денному в усіх європейських столицях.

Приємно зауважити, що у контексті візиту Порошенка польські журналісти не “плавають по поверхні”, а намагаються вникнути в усі деталі, аналізуючи навіть мову тіла чи значення окремих слів. Ведучий підсумкової програми “Це був день у світі” на телеканалі Polsat News 2 Ян Мікрута питав мене разом з багаторічним кореспондентом РАР у США Томашем Залевським, чи Трамп свідомо Україну називав неправильно “The Ukraine”, чому у заяві Білого дому зустріч Трампа і Порошенка - це лише коротке “drop in” (заглянути на хвилину), а не повноцінна розмова. Тобто польські ЗМІ намагалися для себе зрозуміти, чи відносини нової адміністрації Білого Дому з керівництвом України — це стратегічне партнерство чи тільки  його імітація?

 Я висловив свою думку, яка зводилася до наступних тез:

1). Зустріч відбулася і насправді вона не була вже й такою короткою. Найголовніше, що зустріч з “жертвою” відбулася перед зустріччю з “катом”, тобто Росією, яка дестабілізує Україну і весь регіон;

2). США задекларували відданість санкційній політиці щодо Росії і на підтвердження цього у день візиту Порошенка розширили їх ще на 38 російських юридичних та фізичних осіб;

3). загострення американсько-російських відносин на Близькому сході і встановлення Росією “червоних ліній” для США над Сирією у контексті збитого американцями сирійського літака армії Асада є свідченням того, що росіяни не зможуть зам’яти справу окупації Криму спільною боротьбою із США з тероризмом та ІДІЛ. На це раніше дуже сподівався Путін та його оточення, але щось пішло не так;

4). запрошення Порошенка на адресу американців, щоб вони активніше долучалися до переговорного процесу  щодо врегулювання ситуації на Донбасі є дуже близькою до позиції Польщі. Варшава віддавна закликає долучити до переговорів по Донбасу США і ЄС загалом, де була б представлена позиція не лише Німеччини та Франції, а скажімо також і Польщі. Чому ні? Нагода обговорити це може випасти президенту Польщі Анджею Дуді з Трампом вже під час саміту “Трьох морів” 6 липня. А, можливо, і згодом під час зустрічей глави Білого дому з партнерами на майданчиках саміту G20 у Гамбурзі. Тим більше, що потребу обговорити нормалізацію ситуації на сході України перед самітом “великої двадцятки” виявив президент Франції Емануель Макрон.

Польське агентство преси згодом поцікавилося у мене, як оцінювати переговори українців у Вашингтоні щодо налагодження енергетичної співпраці Україна та США. Тут позиція також є зрозумілою: кожна країна живе не лише політичними, а може навіть скоріше економічними інтересами, принаймні у мирний час. Відтак, глибока енергетична співпраця, зокрема постачання вугілля з Пенсильванії в Україну, може бути додатковою запорукою глибоких політичних контактів і намаганні Вашингтона гарантувати безпеку в Україні.

Як би там не було, Варшава починає жити очікуванням великого липневого саміту, який збере президентів понад 10-ти країн Центральної та Південної Європи, де Трамп буде своєрідною “вишнею на торті”. Це буде добра нагода поговорити про європейські справи. Це буде добра нагода поговорити про Україну.  

Юрій Банахевич, Варшава
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-