У Ризі вшанували жертв депортації 1941 року

У Ризі вшанували жертв депортації 1941 року

Фото, відео
Укрінформ
День пам'яті жертв комуністичного геноциду щороку відзначається в пам'ять жителів Латвії, яких було депортовано до Сибіру 14 червня 1941 року.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Сьогодні, 14 червня, в Ризі пройшли заходи на честь Дня пам'яті жертв комуністичного геноциду. Фонд "Діти Сибіру" організував ходу від Музею окупації Латвії на Ратушній площі до пам'ятника Свободи, де відбулася урочиста зміна почесної варти і церемонія покладання квітів. В ході брали участь представники української діаспори, перш за все, із змішаних латисько-українських сімей, що безпосередньо постраждали від радянських репресій.

На площі Брівібас (Свободи) пройшла урочиста церемонія. Президент Латвії Раймондс Вейоніс зазначив, що трагедія, яка сталася з латвійським народом 76 років тому, найнещаднішим чином показала громадянам країни, як боляче втрачати найдорожче, що може бути у народу, - свободу. «І сьогодні треба бути пильним щомиті. І розуміти - стосовно безпеки своєї держава - компроміси неможливі!» - наголосив президент.

Він вказав, що перша хвиля репресій була цілеспрямована – проти тих, хто символізували свободу, освіченість і добробут Латвії. Була знищена незалежна державна еліта. Репресовані представники всіх народів і всіх професій - латиші, росіяни, євреї; вчителі та підприємці, офіцери, працівники держави і громадського сектору. Ключовим фактором стала їхня віра у вільну Латвію.

В покладанні квітів до Пам'ятника Свободи серед інших взяли участь тимчасовий повірений у справах України в Латвійській Республіці Аліса Подоляк та представники української діаспори.

Після того бажаючи пройшли до ризького Музею окупації, де переглянули документальний фільм «Ми повертаємося». Ввечері в Ризі пройшла низка концертів, присвячена пам'яті жертв комуністичного геноциду ("Мала гільдія", Будинок Ризького латиського суспільства, старовинні церкви Св.Гертруди, церкви Св.Іоанна і церкви Св.Петра).

За даними Державного архіву Латвії, внаслідок депортації, що відбувалася в ніч з 14 на 15 червня 1941 року з ризької залізничної станції Торнякалнс, Латвія втратила не менше 15 425 жителів, в тому числі 3751 дитини віком до 16 років. Це була величезна втрата для невеличкої країни. Та ніч залишилася в пам'яті народу, як одна з найпохмуріших сторінок в історії Латвії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-