Український безвізовий десант у Брюсселі: вікна можливостей  та «золота шахта»

Український безвізовий десант у Брюсселі: вікна можливостей та «золота шахта»

Укрінформ
Перший безвізовий десант - у рік відзначення 25-ліття встановлення дипвідносин між Україною й Бельгією

Перший день безвізу для України з ЄС у столиці європейської дипломатії пройшов відкрито, туристично, дипломатично. Так званий «безвізовий рейс» доставив із Києва до Брюсселя понад 150 українських громадян. 

ДЛЯ УКРАЇНЦІВ ВІДКРИЛИ ДОДАТКОВІ ТРАНЗИТНІ ВІКНА

Напевно, саме високий рівень відповідальності за належний пропуск вже «безвізових» українців до Шенгенської зони забезпечив відкриття бельгійською прикордонною поліцією чотирьох додаткових вікон у транзитній зоні Брюссельського національного аеропорту.

«Це ви з Києва? Тоді вам у цей коридор», – запрошували бельгійські прикордонники.

Перевірка тривала кілька хвилин, і після однакових для всіх процедур пропуску через прикордонні пункти, перші «безвізові» українці ступили на бельгійську землю. 

МІФИ КРЕМЛЯ ПРО БІДНИХ УКРАЇНЦІВ

До слова, за правилами, гості Бельгії з третіх країн, які не входять до ЄС та «Шенгену», включаючи українців, перетинаючи кордон повинні мати 45 євро на день фінансових ресурсів (якщо зупиняються у приймаючої особи) та 95 євро – за умови проживання у готелі. Ці вимоги не є новими, але вже стали предметом спекуляцій з метою компрометації великого і беззаперечного здобутку України на шляху європейської інтеграції. Мовляв, українці не мають грошей для подорожей до Європи; це нікому не потрібно; це не повноцінний безвізовий режим. Але залишимо цю інтерпретацію кремлівської пропаганди на совісті українських політичних невдах та безвідповідальних популістів.

Перевірку наявності фінансових коштів проходять далеко не всі подорожуючі з третіх країн –  прикордонник сам вирішує, чи треба перевіряти, чи пропустити без перевірки. Так би мовити, «фейсконтроль». Цього разу обійшлося без перевірок.

ВІКНО НОВИХ МОЖЛИВОСТЕЙ 

Підготувалися до безвізу й українці, які вже перебувають у Бельгії. Насамперед, це українська молодь, що навчається в ЄС, проходить стажування в інституціях Євросоюзу. Це представники європейського майбутнього України, які щиро зустріли співвітчизників у Брюсселі у перший день дії безвізу та подякували у спеціально записаному кількома європейськими мовами (включно з кримськотатарською) відеозверненні друзям України.

«Ми – українська молодь – вдячні Євросоюзу за безвіз і довіру. Для нас – це велика нагода дізнаватися більше, навчатися, стажуватися, обмінюватися досвідом. Це – вікно можливостей для європейської України. І ми цей досвід і цінності привеземо до нашої держави», – розповіла Дінара Габібулаєва, яка проходить стажування у найбільшій політичній групі Європарламенту – Європейської народної партії. 

ІСТОРІЯ ОЧАМИ СУЧАСНИХ МИТЦІВ

Одним із пунктів програми для учасників «безвізового рейсу» з Києва до Брюсселя стало відвідування муралу «Золота шахта». Це витвір сучасного мистецтва у контексті течії «монументального мінімалізму», який створив у самісінькому історичному центрі бельгійської столиці, за ексклюзивного дозволу мерії, український художник Роман Мінін.

Мурал «Золота шахта» показує інфраструктуру гірничої споруди, яка виконана оранжевим та жовто-золотистим кольорами, та символізує індустріальний прогрес й історичний зв'язок між українським Донбасом і Бельгією. 

КРОК ДО ЗНАЙОМСТВА І ПІЗНАННЯ

Зустрічали перший безвізовий «десант» і представники українського посольства в Брюсселі. Українські дипломати переконані, що безвіз сприятиме не лише політичному прориву України як європейської, орієнтованої на Захід держави, а й дасть змогу українцям краще пізнати Європу і європейців, і навпаки – європейцям на особистих контактах, познайомитися, краще пізнати менталітет, культуру українців.

«Це дійсно непересічна подія, яка абсолютно розвінчує усі міфи про те, що Україна десь там поза увагою. Безвізовий режим – це, насамперед, обмін між людьми. Це туризм, взаємодія між підприємцями, культура. А у політичному вимірі – це підтвердження з боку Європейського Союзу визнання України, як надійного партнера, який виконав усі високі вимоги для безвізового режиму», – переконаний Надзвичайний і Повноважний посол України у Королівстві Бельгія та представник України при ЄС Микола Точицький.

За словами посла, цього року Україна і Бельгія відзначають 25 років встановлення дипломатичних відносин, і запровадження безвізового режиму стало символічною нагодою для розвитку і поглиблення зв'язків між країнами.

Андрій Лавренюк. Брюссель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-