Німеччина вирішила перекинути військову місію з Туреччини до Йорданії

Німеччина вирішила перекинути військову місію з Туреччини до Йорданії

Укрінформ
Уряд ФРН одноголосно прийняв в середу на своєму засіданні рішення про перекидання німецького військового контингенту з турецької авіабази «Інджирлік» до Йорданії.

Про це повідомила журналістів міністр оборони ФРН Урсула фон дер Ляйєн, передає кореспондент Укрінформу. 

«Кабінет сьогодні порадив перевести бундесвер з Інджирліка до Йорданії», - сказала міністр.

Найближчими днями, за її словами, представлення буде подано до парламенту. Новий мандат для місії не буде потрібно, оскільки в нинішньому не вказана країна дислокації, а лише мета - боротьба з ІДІЛ - і часовий проміжок - до кінця 2017 року.

Фон дер Ляйєн підкреслила, що обидва компоненти - повітряна розвідка і заправка в повітрі - є дуже важливим вкладом Німеччини в справу міжнародної коаліції у боротьбі з тероризмом. «Перекидання коштує часу», - зазначила вона. Для літаків-розвідників (у місії беруть участь 6 Tornado) це щонайменше 2-3 місяці, для повітряного заправника (він один) - 2-3 тижні. В наступні дні глава бундесверу проведе переговори з партнерами, передусім США, з приводу того, як мінімізувати незручності від «оперативної паузи» в діяльності німецького контингенту.  

Близько 260 військовослужбовців і техніку буде переведено на йорданську авіабазу «Ель-Азрак» недалеко від південного кордону Сирії. 

Між тим, Північноатлантичний альянс висловив співчуття з приводу того, що конфлікт між країнами-членами - Німеччиною і Туреччиною - з питання перебування сил бундесверу на базі ВПС «Інджирлік» не вдалося вирішити. Про це заявив представник НАТО німецькому виданню Die Welt. За його словами, генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг знаходився в постійному контакті з цієї проблеми з урядами обох країн і шкодує за тим, що «цю ситуацію не можна вирішити по-іншому».

Офіційний представник МЗС ФРН Мартін Шефер в середу на урядовому брифінгу зазначив, що Німеччина вимушена була реагувати на те відношення, яке вибрала для своєї поведінки Анкара. Він назвав ситуацію «дуже неприємним розвитком подій». 

Як раніше повідомлялося, в минулий понеділок глава МЗС ФРН Зігмар Габріель наніс візит в Анкару, де зробив останню спробу нормалізувати відносини і домогтися дозволу турецький влади на відвідування депутатами бундестагу німецьких солдатів на базі в Інджирліку (що є їх правом і обов'язком). Вона завершилася невдачею. «Я шкодую за цим, але, будь ласка, зрозумійте, що нам треба буде переміщати солдатів з внутрішньополітичних причин», - сказав тоді Габріель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-