Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Муфтій Саїд Ісмагілов: Росія вирощує терористів на чужій території й жахає ними весь світ

Муфтій Саїд Ісмагілов: Росія вирощує терористів на чужій території й жахає ними весь світ

Блоги
Укрінформ
Росія та ІДІЛ для цивілізованого світу стали словами-синонімами.

Вже неодноразово журналістські розслідування підтверджували й доводили, що Ісламська держава не лише фінансується Кремлем, а й отримує з РФ професійних військових інструкторів. 

Теракти, показові страти «невірних», рабовласництво, торгівля наркотиками та органами, розповсюдження зброї масового ураження – це ще не весь перелік звірств, у яких звинувачують ІДІЛ. 

Теракти на території Європи політологи вже давно охрестили дешевшим варіантом російського мілітаризму. Від атак потерпають країни, які відкрито виступили проти путінської окупації України та нападів на Сирію. 

ІДІЛ – своєрідна рекламна кампанія для Путіна і його прибічників. Щоб після чергового теракту і людських сліз, з Кремля могли сказати «давайте разом боротися з тероризмом, без Росії ви не справитесь». 

Спецслужби Нідерландів довели, що на постійній основі на території Європи діють від 60 до 80 бойовиків ІДІЛ, які планують і організовують теракти. І в більшості випадків ці бойовики – європейці, які були завербовані бойовиками-ісламістами і повернулися додому. 

Анексія Криму та агресія на території Донбасу назавжди перекреслили повоєнні домовленості й показали, що світ тісніший, ніж нам здавалося. 

І якщо раніше конфлікти на Близькому Сході для України існували лише в контексті участі миротворчих військ у цих кампаніях, то тепер стає зрозумілим, що радикальні ісламські організації – це іграшка в руках агресора. 

Проголошуючи Всесвітній халіфат, терористи з угруповання Ісламська держава теоретично претендують і на Крим та південь України, як території, де колись була Османська імперія та мусульманська релігія як основна.

Жару у вогонь підлила народний депутат та голова української делегації в ПА НАТО Ірина Фріз, яка повідомила, що на останньому засіданні весняної сесії ПА НАТО в Тбілісі українська сторона передала віце-президенту організації Раса Юкнявичене та членам національних делегацій аналітичну доповідь про зв'язки Російської Федерації з терористичними організаціями на Близькому Сході та в Середній Азії. 

Чи дійсно Росія фінансує Ісламську державу, і як це може вплинути на нашу державу? 

З цієї теми ми вирішили поговорити з муфтієм Саїдом Ісмагіловим, аби спробувати пролити більше світла на цю проблему. 

- Скажіть, чи діють, на вашу думку, на території України радикальні ісламські рухи?

- Перше, що варто зазначити – в Україні немає радикальних ісламських рухів. Правда, дивлячись що називати радикальними. У нас немає якихось терористів, джихардистів, людей, які здійснюють вибухи чи насильство над не мусульманами або над незгодними. У нас таких немає. Якщо СБУ періодично рапортує, що вони арештовують людей, які були на війні у Сирії чи ще пов'язані з якимись угрупованнями, то частіше за все – це іноземці або біженці з Росії. Фактично, якихось доказів про наявність екстреміських організацій в Україні немає. Тому немає ніяких терористичних актів й інших злочинів, які робили б саме радикали, нібито від імені Ісламу. 

Були історії, коли студент із Харкова загинув в ІДІЛ, то він був уродженцем Іорданії, а навчався в  Харкові. Таким чином, інші організації, які Росія називає екстремістськими, в Україні вони не заборонені й не чинили ніяких злочинів. 

- Зараз окупований Крим – закрита територія для України, це фактично військова база, яку ми не можемо контролювати. Чи можливий такий варіант розвитку подій, коли саме в Криму будуть готувати радикалів для того ж ІДІЛ?

- Крим не може стати майданчиком для підготовки терористів. У Росії така цікава політика – вони вирощують терористів в інших країнах. Але у себе не допускають їхньої присутності. Те зло, що вони роблять – виключно на експорт. До себе назад, у Росію не пускають. Якщо людина засвітилася в тому, що, наприклад, була в Сирії, назад до Росії вона не повернеться. Хіба що в тюрму. Тому така ситуація – на своїй території вони радикальні групи жорстко репресують, але на території інших держав вони їх активно підтримують. 

- І все таки, як вважаєте – чи має відношення Росія до фінансування ІДІЛ? 

- Що стосується фінансування Росією певних мусульманських груп, то це в основному ІДІЛ. В цьому терористичному анклаві другою мовою є російська. Там більше трьох тисяч осіб, й це лише за офіційною статистикою, – вихідці з Росії. Саме Москва фінансує і просуває свої елементи в ІДІЛ. Там російська зброя, російські інструктори-офіцери. 

- Повертаючись до теми Криму, які ви бачите шляхи повернення півострова додому?

- Створити кримсько-татарську автономію в Криму в складі України. Це буде дуже серйозним посилом для кримських татар, які давно хочуть мати автономію, і вони мають це право, за всіма міжнародними законами й конвенціям. Росія дуже сильно цього боїться, і за жодних умов вона на це не погодиться. Оскільки Україна нічого не може зробити в окупованому Криму для татар, то хоча б робити певні кроки по підтримці народу – хоча б у тому, про що вони все життя мріяли. Україна могла б внести певні зміни в Конституцію і пройти всі необхідні кроки з точки зору законодавства, і проголосити кримсько-татарську автономію в складі України. Це була б велика підтримка наших співвітчизників у Криму. 

Юлія Значко

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-