Правозахисники заявляють про тортури у будівлі Мосміськсуду

Правозахисники заявляють про тортури у будівлі Мосміськсуду

Укрінформ
До правозахисників звернулися кілька людей, які стверджують, що на мінусовому поверсі Мосміськсуду арештованих піддають тортурам і побиттю.

Про це заявив представник Громадської наглядової комісії РФ, юрист "Комітету із запобігання тортурам" Дмитро Піскунов, повідомляє "Медіазона".

Зокрема, громадянин Узбекистану Камрон Усмонов, обвинувачений в розбійних нападах, розповів Піскунову, що його на вісім-дев'ять годин пристібали наручниками до кілець, вмонтованих в стіну кабінету №144. Його адвокат Фіруза Камолова писала скарги на конвойних в прокуратуру і суд, але не досягла ніякого результату.

Інший арештант Денис Карелін розповів, що 28 жовтня 2016 року його було двічі побито в Мосміськсуді. Його також пристібали наручниками до стіни.

"Основне призначення цих кілець, як я зрозумів, полягає не в тому, щоб підслідні знайомилися зі справами. Основним є те, що їх на кілька годин залишають майже в позі трохи полегшеного "палестинського підвішування" - в разі, якщо конвоїру з якихось причин не сподобалася ця людина", - зазначив Піскунов.

За словами юриста, ще у 2015 році про тортури в будівлі Мосміськсуду правозахисникам розповідала 60-річна Людмила Фадєєва, яку обвинувачували в шахрайстві. Вона описала кабінет для ознайомлення з матеріалами кримінальних справ так: "В даному приміщенні було два столи. Біля кожного столу в стіну вмонтовано металеве кільце для фіксації того, кого тримають під вартою, наручниками до стіни. В даному приміщенні відсутні камери відеоспостереження".

Націоналіст Данило Константинов, у 2014 році засуджений за хуліганство, стверджує: перебуваючи під слідством, він неодноразово чув від інших арештантів, що в Мосміськсуді "практикується таке покарання для неслухняних - приковувати наручниками до стіни і тримати так цілий день".

Начальник відділу Мосміськсуду зі зв'язків з громадськістю Уляна Солопова заявила, що охороною заарештованих займаються поліцейські, які "не перебувають у службовій залежності і не підконтрольні суддям і керівництву судів".

У прес-службі управління МВС по Москві відмовилися коментувати інформацію про тортури, порадивши звернутися в Мосміськсуд.

Фото: Коммерсант

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-