Меркель виступила проти саміту НАТО в Туреччині - ЗМІ

Меркель виступила проти саміту НАТО в Туреччині - ЗМІ

Укрінформ
Німеччина і ще низка країн НАТО виступили проти проведення саміту Альянсу в Туреччині.

Про це в середу повідомляють німецькі ЗМІ, передає кореспондент Укрінформу.

"У 2018 році зустріч Альянсу на вищому рівні мала пройти в Туреччині. Однак федеральний уряд і деякі партнери хочуть, щоб Альянс зібрався в Брюсселі", - пише, зокрема, Die Welt.

Видання нагадує, що запрошення від президента Реджепа Таїпа Ердогана надійшло ще у Варшаві в 2016 році. Хоча формальне рішення не ухвалювалося, 28 країн НАТО дали зрозуміти, що не проти проведення саміту в Туреччині. Однак на останній зустрічі Альянсу минулого тижня ціла група країн, передусім ФРН і Франція, а також Нідерланди і Данія, висловилися проти Стамбула.

"Ми не хочемо переоцінювати Туреччину на міжнародному рівні і створювати враження, що НАТО підтримує внутрішню політику турецького керівництва", - цитує видання високопоставленого дипломата.

Таким чином, наступний саміт пройде, очевидно, у новій штаб-квартирі НАТО в Брюсселі. Принаймні, цю пропозицію підтримали 18 країн ЄС - членів Альянсу, а також Канада. Офіційне ж рішення ухвалять у червні. Якщо кандидатуру Туреччини буде остаточно відхилено, це стане "поразкою" Ердогана, для якого проведення зустрічі Альянсу на вищому рівні має велике політичне значення, зазначає ЗМІ.

Видання не сумнівається, що недопущення проведення саміту в Стамбулі домагається, насамперед, Німеччина, у якої в останні місяці дуже напружені відносини з Анкарою, в тому числі і у зв'язку із забороною турецькою стороною на відвідання депутатами Бундестагу солдатів Бундесверу на базі ВПС НАТО в Інджирлику.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-