Возз'єднання Кіпру: посланець ООН оголосив про припинення переговорів

Возз'єднання Кіпру: посланець ООН оголосив про припинення переговорів

Укрінформ
Посланець Організації Об'єднаних Націй Еспен Барт Ейде оголосив про припинення перемовин щодо возз'єднання Кіпру.

Таку заяву він зробив у п'ятницю, 26 травня, повідомляє DW.

Як пояснив Ейде, сторонам не вдалося досягнути "спільної позиції" стосовно скликання фінального саміту, на якому представники Республіки Кіпр та невизнаної Турецької республіки Північного Кіпру спробували б домовитись щодо остаточної угоди про возз'єднання.

Представник ООН повідомив, що провів окремі переговори з кожною зі сторін, в результаті чого можна констатувати, що, попри намагання подолати суперечності, "немає жодної перспективи" досягнути згоди щодо саміту.

Ейде зазначив, що планує провести консультації з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем, щоб визначитися щодо подальших дій.

У цьому зв'язку агентство Associated Press зауважує, що рішення про припинення переговорів стало найбільшим регресом з часу їхнього початку два роки тому, проте в ООН розраховують на те, що переговорний процес щодо возз'єднання Кіпру не зазнав остаточного провалу.

Під час переговорів, які розпочались у травні 2015 року, сторонам вдалось досягнути згоди з багатьох питань, зокрема, щодо розподілу влади у майбутній федерації, проте у безпекових та територіальних питаннях розбіжності у поглядах сторін виявились занадто сильними, щоб досягти компромісу.

Острів Кіпр залишається розділеним на дві частини з 1974 року, коли Туреччина вторглася на Кіпр у відповідь на спробу перевороту задля об’єднання острову із Грецією. Острів розділився на самопроголошену Турецьку Республіку Північного Кіпру та визнану у світі Республіку Кіпр на півдні країни.

Фото: ООН

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-