В Австрії вимагають розслідувати фінансування російських центрів

В Австрії вимагають розслідувати фінансування російських центрів

Укрінформ
"Зелені" Австрії звернулися до уряду з парламентським запитом провести розслідування щодо фінансування російських центрів у країні і їх діяльності.

Про це пише видання Der Standatd.

"Чи можливо, на вашу думку, забезпечити політично незалежну діяльність російських центрів?", - йдеться, за словами прес-секретаря "Зелених" Зігрід Маурер, у запиті.

У ньому також задається питання про обсяги фінансування: яку частку витрат несе Фонд "Руській мір" і яку австрійські платники податків.

"Зелені" в парламенті Австрії вважають, що "цілі фонду проблематичні, оскільки в їх основі лежить світогляд "нової Росії", яка претендує на території в Україні, Грузії та Молдові". Фонд з такими визначними політичними зв'язками "не тільки поширює російську культуру і мову, але й пропагує специфічні уявлення "руського міру", засновані на імперських фантазіях Росії та потужному антизахідному світогляді", - йдеться в запиті.

Мова йде конкретно про центри в університетах Інсбрука і Зальцбурга, відкритих відповідно у 2011 і 2015 роках. Відкриття другого сталося "вже під час російської агресії на сході України і тоді, коли вже були введені санкції ЄС Росії", - йдеться в статті. Пізніше була зроблена спроба відкрити ще один центр, в університеті Відня, однак цьому плану перешкодив Інститут славістики.

Запит був поданий до Міністерства науки та економіки за кілька годин до того, як його голова, віце-канцлер Австрії Рейнхольд Міттерленер заявив, що подає у відставку (у минулу середу). Тепер на нього доведеться відповідати новому міністру.

На сьогодні функціонують по всьому світу 217 Російських центрів під парасолькою створеного Путіним у 2007 році Фонду "Руській мір". У його керівництво увійшли особи, обрані особисто російським президентом, зазначає автор.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-