ЄС відчиняє двері: самотня Британія, комуністичне минуле та «космічне яйце»

ЄС відчиняє двері: самотня Британія, комуністичне минуле та «космічне яйце»

Аналітика
Укрінформ
Цієї суботи у Брюсселі керівні органи Європейського Союзу відкрили свої двері для усіх громадян.

Акція проходить з нагоди Дня Європи, який офіційно відзначається 9 травня. Саме у цей день 1950 року міністр закордонних справ Франції Робер Шуман оголосив декларацію, принципи якої лягли в основу створення єдиної Європейської спільноти.

Раз на рік пересічні європейці та численні туристи мають вільний доступ до адміністративних будівель інституцій ЄС, де для них підготовлені різноманітні сюрпризи, розваги, подарунки, які мають за мету роз’яснювати людям політику Спільноти, пропагувати європейські цінності та демократичні традиції.

Саме цього року відкритість та прозорість Європейського Союзу для своїх громадян набула особливого значення. Адже організація нині протистоїть ризикам, які несуть тероризм, європейський скептицизм, національний егоїзм. Усе це підживлюється негативним наслідками кризи біженців, зростанням екстремізму та радикалізму на тлі агресивної російської пропаганди на теренах єдиної Європи.

У день відкритих дверей громадяни, які традиційно беруть у ньому участь цілими сім’ями, можуть із середини (у буквальному сенсі) дізнатися, як працює Європейський Союз. У будівлях керівних органів ЄС, а це Єврокомісія, Європарламент, Рада Євросоюзу, представлені різноманітні інформаційні стенди, проводяться пізнавальні конкурси, вікторини про історію та сьогодення Спільноти. Особливою популярністю користуються сувеніри із символікою самого ЄС, країн-членів та політичних партій.

День Європи – це також можливість для пересічних громадян зустрітися з європейськими політиками, поговорити з ними про життя, сфотографуватися або навіть пограти у футбол і попити пива.

Сьогодні ж у Брюсселі відкрився для відвідувачів новостворений музей – Будинок європейської історії. Тематично-ідеологічним слоганом музею обрано: «Чому люди умирають, щоб дістатися Європи?». Це риторичне запитання якнайбільш симолічно стосується саме українців, які вперше в історії Євросоюзу під час Революції гідності 2014 року віддавали свої життя за європейські цінності під прапором ЄС.

Експозиції проекту, бюджет якого становить близько 54 млн євро, розповідають 24-ма офіційними мовами ЄС про політичний, економічний та соціальний розвиток Європи упродовж 19-21-го століть, результатом чого стало створення найбільш успішної і демократичної у світі політико-економічної організації – Європейського Союзу.

Але події новітньої історії Європи у музеї ще не представлені. Напередодні відкриття проекту серед журналістів точилися дискусії, як, наприклад, музейники ЄС покажуть Brexit. А українці можуть справедливо ініціювати окрему експозицію про героїчні події європейської історії на Майдані.

Логічним продовженням історії радянсько-комуністичного тоталітаризму має стати у музеї експозиція про сучасну агресивну путінську Росію та її прагнення знищити Євросоюз.

Те, чого поки не побачиш серед експонатів музею, можна зустріти у реальному житті. Наприклад, символічно порожнім був у Раді ЄС стенд Великої Британії. Коли навколо сотні людей жваво цікавилися політичними і культурними досягненнями 27 країн-членів, британські прапорці самотньо відбували свій номер.

А кульмінацією дня відкритих дверей став перший в історії допуск широкої публіки до серця Євросоюзу – нової будівлі «Європа». Лідери ЄС ухвалюють найважливіші рішення, перебуваючи усередині величезного, як його прозвали журналісти, «космічного яйця», змонтованого зі скла і металу.

Громадян усередині «Європи» зустрічає господар цього офісу - президент Європейської ради Дональд Туск. Селфі з картонним силуетом політика на фоні «яйця» стали хітом цьогорічного Дня Європи у Брюсселі.

Андрій Лавренюк, Брюссель

Фото автора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-