Латвія відзначила День відновлення незалежності

Латвія відзначила День відновлення незалежності

Фото, відео
Укрінформ
4 травня Латвія відзначила державне свято - День відновлення незалежності Латвійської республіки (1990), провівши низку заходів.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Серце свята – Пам'ятник Свободи (встановлений в центрі латвійської столиці в 1935 році) і площа навколо нього. За давньою традицією біля підніжжя Пам'ятника Свободи з ранку з квітів викладається обрис Латвії, контури країни на карті. Серед букетів з стрічками є і жовто-синій букет від української діаспори.

Урочистості проходили в Ризі з самого ранку - парад національних костюмів, виступ оркестрів навчальних закладів Латвії, а також багатогодинний концерт дитячих фольклорних колективів з усіх куточків країни. Одночасно в парку Еспланада проходила фотовиставка, присвячена подіям 1990 року, в популярному кінотеатрі Риги «Splendid Palace» в режимі нон-стоп (безкоштовно для публіки) йшли документальні та художні фільми, зняті латвійськими кінематографістами. Починаючи з п'ятої години вечора набережна Даугави стала «царством рок-музики».

У фіналі свята, на пізній вечір заплановано піротехнічне змагання за участю гостей з Мексики, Великобританії і Фінляндії. І опівночі – завершальний феєрверк від господарів свята.

Проїзд на всіх видах громадського транспорту в цей день був безкоштовний.

Оскільки свято відносно нове, то деякі традиції його святкування тільки з'явилися. Так з минулого року відзначається «свято у святі» - Balti Galdauta Svetki, Свято Білої Скатертини. В цей день родичі, сусіди, друзі, колеги можуть зібратися за спільним столом – за найстарішою в будинку скатертиною.

Перший День незалежності Латвії відзначається 18 листопада, це День проголошення Латвійської Республіки (1918 року), другий - 4 травня, День відновлення незалежності Латвійської Республіки (1990). Державне свято встановлено в обох випадках.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-