Глава німецького МЗС каже, що зі свободою преси не все гаразд

Глава німецького МЗС каже, що зі свободою преси не все гаразд

Укрінформ
Ситуація зі свободою преси залишає бажати значно кращого, особливо в країнах, які критикують Захід. 

Про це сказав міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель на врученні журналістської премії Генрі Наннена за 2017 рік, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Свобода преси - це не аксесуар і не розкіш, яку можна собі дозволити, коли добрі часи. Ці свободи є частиною генетичного коду будь-якого демократичного суспільства!», - заявив Габрель.

Міністр із жалем констатував, що по всьому світу надто часто можна говорити про масові утиски свободи преси. Він нарікає на те, що нерідко чує в розмовах з урядовцями інших країн про те, що свобода преси є «західною концепцією», частиною так званих «західних цінностей», яка насправді не вписується в їх власну культуру. 

Габріель згадав у цьому контексті свого російського колегу Сергія Лаврова, який заявив йому одного разу, що в «постзахідний час», в якому ми зараз живемо, таку концепцію мають представляти і цінувати тільки ті, хто соціалізований у західній культурі. «Такому представленню Заходу слід протистояти», - переконаний керівник МЗС Німеччини, на думку якого, в цьому криється небезпека дуже фундаментального нерозуміння. «Тому що свобода, демократія, верховенство закону, права людини не можуть бути прив'язані до географії», вони мають бути універсальні. 

Дипломат висловив занепокоєння тим, що для багатьох громадян ФРН останнім часом «альтернативні факти» здаються більш достовірними, ніж реальність. Габріель, який є також віце-канцлером, категорично проти того, щоб існувала «санкціонована державою або ЗМІ правда», а також пропаганда в стилі «друг-ворог». 

Випадки наступу на журналістів є «індикатором напряму, в якому країна, суспільство рухається», - сказав Габріель. Він наголосив, що в цих питаннях авторитарні держави знаходяться на більш «наступальних» позиціях, ніж ліберальні демократії. Водночас він звернув увагу на те, що і в Європі свобода преси крихка, що потрібно оберігати цю цінність.

Особливе місце у виступі міністр приділив випадку Деніза Юджела, німецько-турецького журналіста, який два місяці утримується в Стамбулі в камері попереднього ув'язнення, куди його кинули за обвинуваченнями, які в Берліні вважають неспроможними і політично мотивованими, пов'язаними виключно з його журналістською діяльністю. Випадок з Юджелом в Німеччині відомий найбільше, «але ми не повинні забувати й інших журналістів та журналісток», сказав Габріель. Він навів статистику Репортерів без меж, згідно з якою тільки в 2017 році було вбито 8 журналістів, 200 працівників ЗМІ перебувають в ув'язненні, а також більше 150 онлайн-активістів. 3-го травня в Берліні планується акція на підтримку Юджела та всіх полонених журналістів.

Премія Генрі Наннена, заснована в 2005 році видавництвом Gruner + Jahr на честь легендарного засновника журналу Stern, призначена для авторів найбільш значимих публікацій, в основному в німецькій пресі. Премія присуджується в шести різних категоріях, одна з яких - в галузі свободи преси - зазвичай вручається зарубіжним авторам і ЗМІ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-