Росія погрожує Польщі заблокувати будівництво каналу через Віслинську косу

Росія погрожує Польщі заблокувати будівництво каналу через Віслинську косу

Укрінформ
Москва погрожує Варшаві заблокувати спорудження водного каналу через Віслинську косу, яка має з'єднати  Віслинську затоку з Гданською бухтою, відтак зробить польське місто Ельблонг морським портом.

У Росії переконані, що рішення польського уряду є політичним і воно також загрожує екології регіону, інформує видання Dziennik Elblaski.

Як повідомляється, виконувач обов'язків губернатора Калінінградської області Антон Алханов заявив російським ЗМІ, що будівництво каналу може зашкодити екосистемі затоки,  завдати удару по рибальству, а відтак й економіці регіону.

“Вода у нашій затоці є дуже солодкою, це — самостійна екосистема. Ми серйозно ставимося до розвитку рибальства у прибережній зоні. Ця  cфера дотується і в останні роки дуже добре розвивалася. Засолення води буде змінюватися, ставатиме шкідливим чинником для рибальства і завдаватиме втрати”, - заявив Алханов, наголосивши на політичному характері рішення Варшави будувати канал.

Він звинуватив Польщу у недотриманні міжнародних конвенцій, зокрема у рамках комісії з охорони морського середовища Балтики  (HELCOM), яка працює з 1999 року.

За його словами, польська сторона жодним чином не узгоджувала з російською свої плани щодо будівництва каналу. Відтак Росія створить групу експертів (екологів, іхтіологів, океанологів), які оцінять наслідки будівництва каналу для екосистеми Калініградської області. Цей аналіз буде підставою для звертання до уряду РФ з вимогою вплинути на поляків, аби вони поважали міжнародні конвенції щодо екології Балтійського моря.

Уряд Польщі прийняв рішення розпочати в 2018 році  будівництво водного каналу  через Віслинську косу, яке має завершитися до 2022 року. Планами передбачається, що канал матиме 1,3 км довжини і 60 метрів ширини. Вартість інвестиції — 880 млн злотих (понад 220 млн дол.), які повністю профінансує держава. За результатами будівництва каналу в порт польського міста Ельблонг зможуть заходити великі морські судна. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-