Громадяни в Туреччині підтримали на референдумі Ердогана

Громадяни в Туреччині підтримали на референдумі Ердогана

Укрінформ
Голосування на території Туреччини продемонструвало підтримку ідеї референдуму - зміну форми правління у державі на президентсько-парламентську, але з мінімальним відривом.

Такий невисокий відрив за загальним показником зберігався протягом всього підрахунку голосів, за яким можна було спостерігати онлайн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Результати голосування на території країни склали: “за” - 24 млн 325 тис. 985 голосів, “проти” - 23 млн 189 тис. 021.

За зміну форми правління віддали свої голоси мешканці майже всієї центральної, північної частини країни, кілька ілів на півдні, серед яких Конья, Сівус, Ерзурум, Шанлиурфа, Кастамону, Йозгат та інші.

Проти зміни конституційної форми правління в Туреччині проголосували здебільшого провінції (іли) на заході, південно-східні іли, частина південних ілів, три іли на півночі. Серед них мешканці провінцій Стамбул, Ізмір, Мугла, Мерсін, Адана, Анталія, Діярбакир, Ван та інші. У західних провінціях найбільша різниця між результатами: близько 30-40% “за” і 70-60% “проти”.

Столична провінція Анкара проголосувала проти з результатом 48,84% “за” та 51,14 “проти”. Голоси в Стамбулі розділилися: “за” - 48,66%, “проти” - 51,34%.

Для отримання загального результату лишаються неполіченими ще кілька відсотків бюлетенів закордонного голосування. Більшість закордонних турків (за кількістю країн), висловилися проти змін до конституції, у т.ч. турки, які голосували в США, Канаді, Україні, Росії, Греції, Болгарії, Іспанії, Італії, Швеції, Фінляндії та багатьох інших країнах на різних континентах. Громадяни Туреччини, які брали участь у волевиявленні на території ФРН, Франції, Бельгії, Нідерландів, Данії та Румунії, своєю більшістю висловилися за внесення конституційних змін.

Як повідомлялося, зміни до 18 статей Основного закону, винесених на референдум, включають зокрема збільшення кількості депутатів парламенту, зниження віку для участі у парламентських виборах, скасування посади прем'єр-міністра та призначення та звільнення від посад віце-президентів і міністрів президент, призначення позачергових парламентських і президентських виборів 3/5 від загального числа голосів в парламенті, у випадку дострокових виборів, цей термін президенту не зараховується і він може балотуватися на пост глави держави знову та інші. Нинішній президент зможе залишатися при владі ще два терміни після виборів у 2019 році, тобто до 2029 року, також Реджеп Тайїп Ердоган зможе повернутися у крісло глави правлячої в країні Партії справедливості та розвитку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-