У Польщі вшановують пам'ять жертв Катині

У Польщі вшановують пам'ять жертв Катині

Укрінформ
У Польщі в четвер вшановують пам'ять жертв Катинського злочину в 77 річницю розстрілу військами НКВС більше 20 тисяч представників польської військової та цивільної інтелігенції.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Глава польського уряду Беата Шидло у четвер поклала вінок до меморіальних таблиць в Катинському музеї у Варшаві. 

У місті Бялосток на північному сході Польщі відкрито монумент - Катинський хрест.

Напередодні заступник голови Інституту національної пам'яті Матеуш Шпитма заявив, що в Росії все ще є живі виконавці Катинського злочину, але Варшава не може їх переслідувати, оскільки Росія відмовляється співпрацювати з Польщею в цьому питанні.

Як відомо, Політбюро ЦК ВКП(б) у березні 1940 року ухвалило секретне рішення про розстріл 14 700 польських офіцерів і цивільних осіб (чиновників, поміщиків, жандармів), які перебували в радянських таборах для військовополонених, а також 11 тис. арештованих поляків, що утримувалися в тюрмах західних областей України і Білорусі. Підставою для рішення Політбюро стала записка наркома внутрішніх справ СРСР Берії в ЦК ВКП(б) Сталіну, в якій ішлося, що всі військовополонені є "затятими і невиправними ворогами радянської влади". Термін "Катинський злочин" є узагальненим, він означає розстріл в квітні-травні 1940 року майже 22 тисяч польських громадян, що утримувалися в тюрмах і таборах НКВС СРСР.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-