Євросуд зобов'язав РФ виплатити €3 мільйони родичам загиблих у Беслані

Євросуд зобов'язав РФ виплатити €3 мільйони родичам загиблих у Беслані

Укрінформ
Європейський суд з прав людини присудив майже три мільйони євро родичам загиблих і постраждалим в результаті теракту в Беслані в 2004 році.

Про це повідомляє "Медуза".

"У справі було більше 400 заявників, які отримали компенсацію у розмірі 2,955 мільйона євро. Ще 88 тисяч євро будуть виплачені як відшкодування судових витрат", - йдеться в повідомленні.

Суд визнав, що російська влада не вжила необхідних заходів для того, щоб розслідувати всі обставини теракту і причини загибелі заручників. При цьому ЄСПЛ не став виносити рішення щодо того, чи призвели дії правоохоронних органів до значного збільшення кількості жертв серед заручників. Суд обмежився твердженням, що штурм "якоюсь мірою" вплинув на загибель людей.

Москва не подала в суд "задовільних і переконливих доказів" того, що використовувала лише необхідні і відповідні сили і засоби.

ЄСПЛ встановив, що у російської влади була інформація про підготовлюваний теракт, але вона не вжила достатніх заходів для мінімізації ризику. Операція з порятунку заручників, на думку суду, також не була достатнім чином продумана.

У 2004 році на школу №1 у Беслані напали чеченські сепаратисти, які взяли в заручники понад 1000 осіб - переважно дітей. В результаті нападу та подальшого штурму загинули понад 300 осіб, у тому числі 186 дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-