Російські «фейкові» новини становлять загрозу для бізнесу ЄС

Російські «фейкові» новини становлять загрозу для бізнесу ЄС

Укрінформ
Росія продовжує дискредитувати будь-які підприємства, які можуть загрожувати її монополії на поставки на український ринок

На вільних ринках конкуренція грунтується на якості продукції, обслуговуванні клієнтів і ціні. Але не в Росії. Там задля захисту ринків та договорів поставок чорний піар є стандартною зброєю в наборі комерційних інструментів, за допомогою яких розповсюджують неправдиві звинувачення про неросійських конкурентів.

Зокрема, в атомній галузі Росія має значну ринкову владу і не хоче втрачати свої монопольні ринки в Україні, які існували ще з часів колишнього Радянського Союзу. Хоча на сьогодні санкції зачепили лише невелику кількість російських підприємств, Росія продовжує дискредитувати будь-які підприємства, які можуть загрожувати її монополії на поставки на український ринок, за допомогою підконтрольних ЗМІ.

За останні роки українська атомна промисловість диверсифікувала свою базу постачальників, аби зменшити залежність від монополії Російської Федерації на поставку ядерного палива, утилізацію відпрацьованого ядерного палива, забезпечення комплектуючих, роботи з модернізації та підтримку проектів.

Сьогодні Україна є єдиною країною у світі, що використовує альтернативного постачальника паливних стрижнів для блоків реакторних установок російського виробництва, а саме «Westinghouse». В інших країнах існує повна монополія на паливні стрижні для російських реакторів, контрольована російською компанією ТВЕЛ.

З огляду на це, на «Енергоатом», як оператор усіх атомних електростанції в Україні і компанію, що ініціювала власний процес диверсифікації постачальників, регулярно спрямовується російська чорна пропаганда. У підконтрольних Росії ЗМІ поширюється неправдива інформацію про американських партнерів «Енергоатому», цитуються «експерти», які лякають виробничими ризиками, пов’язаними з використанням ядерного палива Westinghouse. Вони озвучують «технічні» сумніви щодо будь-якого обладнання або послуг, придбаних не в Російської Федерації. 

Вони висловлюють занепокоєння з приводу спорудження американською компанією з енергетичних технологій Holtec централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива, і засипають насмішками технології, що використовується. Будь-які європейські чи українські компанії, які конкурують із постачальниками з Російської Федерації, піддаються ворожій пропаганді.

Нещодавньою жертвою нападу була українська компанія «Імпульс», що виробляє обладнання для автоматизації процесів контролю на атомних електростанціях та залізницях. Основною причиною для чорного піар-нападу проти «Імпульсу» стало те, що компанія бере участь у проектуванні та виробництві активних зон реакторів Запорізької атомної електростанції з метою встановлення паливних стрижнів, вироблених компанією Westinghouse. «Імпульс» у консорціумах з кількома європейськими підприємствами - французькою компанією Areva, чеською компанією Skoda і словацьким підприємством VUJE - вже виграв 7 тендерів, що фінансуються ЄБРР та кредитами «Євратому» для модернізації українських атомних електростанцій. 

Загалом, «Енергоатом» оголосив про понад 40 відкритих торгів у 2017 році на загальну суму у майже 500 млн євро у рамках своєї нової прозорої системи закупівель, спрямованої на усунення корупції при укладанні контрактів на поставку, забезпечуючи таким чином вільну і справедливу конкуренцію і здорову диверсифікацію постачальників. Тому не дивно, що російські державні підприємства, зіткнувшись з потенційною загрозою для свого традиційного монопольного контролю поставок, здійснюваного за допомогою антиконкурентних методів, посилюють свою комерційну пропаганду.

Ще однією нещодавньою мішенню російського чорного піару стало українське державне підприємство «Турбоатом» - один із провідних світових виробників турбін і конкурент російської компанії «Силові машини». Підконтрольні російські ЗМІ, видавши за авторитетне джерело інсайдера в сфері енергетики, намагалися дискредитувати «Турбоатом», звинувативши компанію у використанні неправильних технологій при модернізації конденсаторів для українських атомних електростанцій. Але українські журналісти легко помітили незграбні піар-зусилля, ідентифікувавши їх як російські «фейкові» новини, оскільки комерційний мотив нашкодити «Турбоатому» як ефективному конкуренту російським постачальникам був очевидним.

Така ж брудна тактика була застосована проти української компанії «Турбоатом», яка є партнером  американської компанії Holtec у спільному проекті з будівництва централізованого блоку для зберігання відпрацьованого ядерного палива. Цей проект був підтриманий «Енергоатомом» із метою припинення залежності України від Росії у послугах зберігання, переробки та утилізації відпрацьованого ядерного палива.

Ряд західних компаній, які активно допомагають Україні зменшити залежність від Росії у галузі поставок енергоносіїв, також зазнають схожих піар-атак. Наприклад, чеська компанія Skoda є єдиною компанією, крім «Росатома», яка може допомогти Україні завершити будівництво двох атомних енергоблоків на Хмельницькій АЕС. Цей спільний чесько-польсько-український проект, націлений на забезпечення Польщі електроенергією від Хмельницької АЕС, називається «Енергетичний міст Україна - Європейський Союз».

Докладалися зусилля й задля дискредитації конкурента «Росатому» - французької компанії Areva. У Російській Федерації поширюються чутки про відстрочення будівництва атомної електростанції «Олкілуото 3» і наміри «Росатому» купити контрольний пакет акцій цієї компанії. Українські спостерігачі відзначили, що ця пропаганда посилилася після того, як українська компанія «Енергоатом» підписала контракт із Areva щодо збагачення урану. Раніше український уран збагачувався на об'єктах російської компанії «Росатом». 

Останнім часом такі медіа-атаки стають все частішими. За інформацією джерел в українському уряді, це пов'язано з тим, що найближчим часом «Енергоатом» планує оголосити про свій намір встановити систему впорскування палива «Westinghouse» для всіх реакторних блоків найбільшої в Європі атомної електростанції – Запорізької, що включає в себе 6 реакторних блоків із потужністю 1 млн кВт кожен.

За цією ситуацією спостерігають керівники багатьох інших атомних електростанцій, створених за російським зразком у Східній Європі. Вони також розглядають для себе можливість переходу на американське паливо. Комерційні ставки високі, і якщо до цих пір у російській інформаційній війні навколо атомної енергетики зусилля чорного піару зосереджувалися на Україні, зараз вони поширюються і на Європейський Союз.

У поєднанні з ядерною дипломатією Кремля, яка вже стала грізною, ці дії загрожують зміцнити ринкову владу Росії в атомній галузі в Європі. Директори з корпоративних комунікацій великих енергетичних європейських компаній мають підготувати оборону в очікуванні потенційних брудних кампаній в інформаційній війні в енергетичному секторі. 

Джеймс Вілсон, голова Бізнес-ради “Україна-ЄС”

Brussels Express

Перше фото: РІА Новости

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-