Безвіз для України: політична перемога держави і відчутне досягнення для громадян

Безвіз для України: політична перемога держави і відчутне досягнення для громадян

Укрінформ
До остаточної великої політичної перемоги України залишилося близько двох місяців. Чекаємо червня

Сьогодні Україна і Європейський Союз зробили один із завершальних політичних, юридичних і технічних кроків, який наближає українських громадян до цінностей найбільш заможних і демократичних країн Європи. Європарламент переважною більшістю депутатів найкрупніших фракцій ухвалив законодавчу резолюцію про візову лібералізацію для України. 521 депутат проголосував «за», 75 були проти та 36 утрималися.

Ідеться про скасування так званих «візових вимог», що на практиці означає для українців вивільнення від необхідності проходження забюрократизованих, іноді суб’єктивних і несправедливих, а також фінансово обтяжливих процедур із отримання віз у консульствах та візових центрах країн ЄС та Шенгенської зони.

Натомість безвізові подорожі стосуватимуться лише тих українських громадян, які є власниками паспортів для виїзду за кордон із біометричними даними. Правила безвізу дозволятимуть перебувати на території ЄС до 90 днів у період кожних півроку з метою туризму, ділових поїздок, відвідування родичів та друзів. Натомість новий режим не надаватиме право на працевлаштування українців у країнах ЄС, для чого необхідно буде отримувати національні візи типу D.

СКАЗАТИ «ТАК» ВІЛЬНИМ ЛЮДЯМ ВІЛЬНОЇ КРАЇНИ

«Це є сильним сигналом для громадян, які бачать свою країну на європейському шляху», - наголосив під час обговорення безвізу для України депутат від Польщі Міхал Боні.

Він відзначив, що кожна країна, яка виконала критерії, має користатися перевагами безвізового режиму.

Від імені Єврокомісії закликала депутатів підтримати скасування візових вимог для українських громадян єврокомісар з питань юстиції Вєра Юрова.

«Ми близькі до цього моменту», - також висловила переконання єврокомісар.

На думку німецького депутат Міхаеля Галера, Євросоюз вже надто затягнув безвіз для України, який українські громадяни заслужили.

«Україна обрала шлях всеосяжних реформ. Успіх цих реформ повинен дозволити Україні стати справжньою європейською країною. Україна виконала усі критерії, і це є очевидними чинником, що візи повинні бути скасовані», - відзначила, у свою чергу, хорватська парламентарій Дубравка Шуіца.

Віце-президент Європарламенту Річард Чарнецький у своїй позиції пішов далі та висловив переконання, що Україна стане членом ЄС.

Нідерландський парламентарій Йоханес ван Бален, у свою чергу, відзначив, що національний парламент його країни скоро має завершити процес ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

«Ми повинні сказати «так» вільним людям вільної країни», - сказав голландський парламентарій.

«Україна є частиною Європи. І ми не повинні про це забувати», - наголосив чеський депутат Яромир Штетіна.

При цьому деякі депутати під час дебатів з питання скасування візового режиму виступили з критикою внесення змін в Україні до законодавства про запобігання корупції, зокрема, у частині електронного декларування.

Європарламентарії також заявляли про необхідність посилення підтримки України в умовах протистояння російській агресії, допомоги в утвердженні демократії, верховенства права і сприянні економічному розвитку.

Проти безвізу для України висловилися лише деякі депутати, які представляли крайні праві націоналістичні фракції. У своїх виступах «друзі кремля» традиційно повторювали риторику антиукраїнської пропаганди і дезінформації, яку просуває в Європі та світі Росія.

ЧЕКАЄМО НА ЧЕРВЕНЬ

Голосування у Європарламенті по українському безвізу ще не стало остаточним кроком у складному процесі прийняття рішень у ЄС. Далі, за процедурою, текст законопроекту має бути переведений на 24 офіційні мови Євросоюзу, затверджений у раді ЄС на рівні послів країн-членів та міністрів, підписаний президентом Європарламенту і представником головуючої в ЄС Мальти. Після опублікування у так званому Офіційному журналі, рішення набуде чинності на 20-й день. За офіційними оцінками у керівних інституціях Євросоюзу, це має статися у середині або у другій половині червня. Про це, зокрема, вже заявляло Мальтійське голосування у ЄС. Таке ж уточнення міститься і в офіційному анонсі Європарламенту, поширеному 6 квітня, напередодні голосування безвізу для України.

«Українські громадяни отримають право подорожувати без віз, у відповідності із проголосованим законопроектом. Текст вже був неформально схвалений з Радою ЄС та, як очікується, набуде чинності у червні», - повідомили у законодавчому органі Євросоюзу.

У будь-якому разі, до остаточної великої політичної перемоги України та досягнення конкретного й відчутного результату для пересічних українців залишилося близько двох місяців. Але це, як ми щиро сподіваємося, вже стане завершальним і таким довгоочікуваним етапом. Україна і ЄС розпочали діалог з візової лібералізації у жовтні 2008 року. У листопаді 2010-го європейська сторона запропонувала Києву План дій з візової лібералізації, у якому було окреслено 144 критерії. Тобто це ті умови, вимоги, які необхідно було виконати країні у процесі глибоких реформ. Вони стосуються багатьох важливих сфер, включно з боротьбою з корупцією, безпекою документів, належним контролем на кордонах, забезпеченням прав і свобод громадян. У грудні 2015 року Єврокомісія з певним авансом оцінила прогрес України у імплементації плану дій, натомість відзначивши, що він виконаний. Далі Київ доопрацьовував домашнє завдання, посилював боротьбу з корупцією, заснувавши антикорупційні органи та безпрецедентну систему електронного декларування.

Відтоді вище політичне керівництво України, дипломати, експерти та журналісти у своїх прогнозах та оцінках заявляли, що безвіз ось-ось вже дуже близько. Йшлося про весну, літо, осінь та початок зими 2016-го. Далі у Франції розпочалася передвиборча президентська кампанія, і Париж поставив свої інтереси вище за безвізові прагнення українців. Про це офіційно не афішувалося, але у ЄС, за наполяганням французької сторони, формально відтермінували завершення візової лібералізації для України, доки у Франції не завершаться вибори президента. Другий тур голосування пройде 7 травня. Будемо сподіватися, що французькі націоналісти, кандидата від яких - одіозну Марін Ле Пен особисто підтримує господар Кремля, до влади не прийдуть.

Відтак, дякуємо друзям України в Європейському Союзі за підтримку та чекаємо червня.

Андрій Лавренюк, Брюссель

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-