Розвідка Литви: щоб почати бойові дії проти Балтії Росії вистачить доби-двох

Розвідка Литви: щоб почати бойові дії проти Балтії Росії вистачить доби-двох

Звіт
Укрінформ
У спільному звіті Держдепартаменту безпеки та департаменту військової розвідки Міноборони Литви, в якому дана оцінка загроз національної безпеки, йдеться, що Росія продовжує нарощувати військові сили й мобілізаційну готовність на кордоні з країнами Балтії.

Про це повідомляє Delfi з посиланням на прес-конференцію в Сеймі Литви, де було презентовано доповідь.

"Сигнал у тому, що НАТО і Литва мають бути готові до конфлікту протягом 24-28 годин, цей сигнал планується як щодо НАТО, так і щодо нас. Якщо говорити про навчання "Захід", то слід відзначити присутність союзників тут, їхні власні зобов'язання, те, що вони повністю інтегровані в збройні сили Литви, тобто литовська армія і союзники напоготові вже тут", - заявив литовський міністр оборони Раймундас Каробліс.

Литовська розвідка висловила занепокоєння помітним зміцненням режиму Володимира Путіна. Головна мета Кремля цього року, на думку спецслужб, це забезпечити стабільність режиму та створити сприятливі умови для переобрання Путіна на новий термін.

"Посилення процесів внутрішнього контролю підвищує ймовірність того, що Росія буде проводити агресивну зовнішню політику, яка ефективно компенсує потенційне суспільне невдоволення соціально-економічною ситуацією", - йдеться в доповіді.

Згідно з доповіддю, найбільш гострою проблемою Росії є навіть не фінансування переозброєння, а брак кадрів - упродовж кількох років Західний військовий округ РФ повинен сформувати три нових бригади, але їм не вистачає людей.

Поки що Росія вирішує проблему шляхом формування батальйонних тактичних груп, кожна з яких складається з 700-800 військових з хорошою підготовкою. Число таких груп швидко зростає - в 2015 році їх було 66, минулого року - 96, а цьогоріч - 115. Наступного року цю кількість планується збільшити до 125 батальйонних тактичних груп, які матимуть підтримку артилерії й танкових військ.

Крім того, відбувається подальше зміцнення російського військового угруповання в Калінінградській області, де на постійній основі розгорнуті ракетні комплекси "Іскандер", корвети з крилатими ракетами "Калібр", берегові ракетні комплекси "Бал" і "Бастіон", частина з яких може атакувати цілі на землі.

Автори доповіді дійшли висновку, що проведення поряд з прибалтійськими кордонами великомасштабних "раптових" навчань означає, що Росія орієнтується на швидкі військові дії.

"Росія на даний момент здатна розпочати бойові дії проти країн Балтії протягом 24-48 годин. Росія прагне створити в регіоні військовий потенціал, з яким можна буде виконати військову операцію без тривалого підготовчого періоду, обмежуючи здатність супротивника ефективно реагувати", - йдеться в доповіді.

Литовська розвідка окремо наголошує на проведенні білорусько-російських навчань "Захід-2017", які заплановані на вересень, і стверджує, що "цілком імовірно, що кількість учасників навчань буде значно більшою, а в сценарії буде закладено збройний конфлікт із НАТО".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-