У Вірменії обирають парламент

У Вірменії обирають парламент

Оновлено
Укрінформ
У Вірменії в неділю стартували вибори до Національних Зборів.

Про це повідомляє АМІ “Новости-Армения”. 

“О 08.00 за місцевим часом по всій республіці відкрилися всі 2009 виборчих дільниць. За новим Виборчим кодексом, кількість округів скорочена з 41 до 13, з яких 4 - в Єревані, і 9 - в областях. Голосування завершиться о 20:00”, - йдеться в повідомленні.

За даними поліції на 1 квітня, загальна кількість виборців, включених у реєстр виборців Республіки Вірменія, складає 2 564 195 осіб.

ЦВК з 12:00 до 21:00 озвучуватиме інформацію про явку і про перебіг голосування з тригодинною періодичністю станом на попередню годину. Порогу явки на виборах немає. 

Наголошується, що за виборами стежитимуть понад 28 тисяч спостерігачів з 49 місцевих громадських організацій і понад 640 спостерігачів шести міжнародних організацій: Бюро з демократичних інституцій і прав людини Організації з безпеки і співпраці в Європі (БДІПЛ/ОБСЄ), Парламентської асамблеї Ради Європи, Співдружності незалежних держав, Міжпарламентської асамблеї СНД, Парламентської асамблеї ОБСЄ і Європейського парламенту.

У виборах беруть участь п'ять партій і чотири партійні блоки: партії "Вільні демократи", "Вірменське відродження", Вірменська революційна федерація Дашнакцутюн, Республіканська партія Вірменії, Комуністична партія Вірменії, а також партійні блоки - "Елк" ("Вихід"), "Царукян", "Оганян-Раффі-Осканян", Вірменський національний Конгресс - Народная партія Вірменії (Конгрес-НПА).

Для проходження до парламенту встановлений бар'єр – 5% для партій і 7% для блоків. 

Дані вибори показові тим, наголошується в повідомленні, що вперше в історії країни голосування проходить повністю за пропорційною системою голосування. Це будуть перші в республіці загальнодержавні вибори після ухвалення конституційних реформ 2015 року, що передбачають перехід до парламентської форми правління після закінчення терміну повноважень чинного глави держави в 2018 році.

За новою Конституцією, прийнятою за підсумками референдуму 6 грудня 2015 року, не зазначається суворо фіксоване число членів парламенту, вказується лише їх мінімальна кількість – 101 депутат. Вся справа в складній системі розподілу мандатів і конституційній вимозі, що гарантує формування стабільної парламентської більшості – 54% місць у законодавчому органі. 

Вперше Конституцією також передбачена можливість проведення другого туру виборів.

Зокрема, згідно з Виборчим кодексом, якщо за підсумками виборів або за допомогою утворення політичної коаліції стабільна більшість не формується, то на 28-й день з дня голосування може бути проведений другий тур, в якому візьмуть участь дві партії або два блоки партій, що отримали найбільшу підтримку. Переможець другого туру отримає додаткові мандати, які забезпечать йому стабільну більшість. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-