Россільгоспнагляд пропонує чавити ще більше продуктів

Россільгоспнагляд пропонує чавити ще більше продуктів

Укрінформ
Россільгоспнагляд пропонує розширити перелік продуктів, що підлягають знищенню. Крім «санкціонки», під гусениці може бути відправлений фальсифікат, продукти з підробленими документами або зовсім без них.

Про це повідомляють "Известия" з посиланням на проект доповіді про правозастосовчій практиці Россільгоспнагляду за підсумками 2016 року.

"У тексті документа сказано, що законодавство потребує внесення змін, «дозволяють знищувати контрабандну, фальсифіковану або контрафактну сільськогосподарську продукцію; продукцію, переміщувану без фітосанітарних супровідних документів; продукцію, супроводжувану неповною або недостовірною інформацією (неправдивою інформацією про склад, походження, і (або) характеристиками, та (або) її властивості, а також недостовірне (помилкове) декларування)", - зазначається в публікації.

Також у службі вважають за необхідне закріпити "виключення права власника на повернення підконтрольних товарів". За діючими в РФ правилами можлива конфіскація і знищення лише забороненої до ввезення в Росію санкційної продукції. Відповідно, подальшу долю виявлених неякісних продуктів (чи невідомого походження) інспектори контролювати не можуть.

У проекті доповіді Россільгоспнагляду зазначено, що зміни можуть бути зафіксовані у формі поправок до рішення комісії Митного союзу від 18 червня 2010 року № 318 «Про забезпечення карантину рослин в Євразійському економічному союзі».

Як розповів «Известиям» глава Союзу споживачів Петро Шелищ, близько 3% товарів у Росії потрапляють під категорії, озвучені Россільгоспнаглядом. Відповідно, вважає експерт, на рік бульдозер зможе розчавити продуктів на суму до 0,5 трлн рублів.

Росія ввела продуктове ембарго у відповідь санкцій на обмежувальні заходи Заходу, ініційовані в зв'язку з окупацією Криму і російською агресією на Донбасі. З серпня 2014 року з США, ЄС, Канади, Австралії і Норвегії заборонено ввезення яловичини, свинини, м'яса птиці, риби, сирів, молока, фруктів, овочів, а також деяких інших категорій продуктів. З 29 липня 2015 року санкційні продукти знищуються. За час дії указу було знищено понад 10 тисяч тонн їжі.

Фото: Newsvo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-