Роль французької мови після Brexit значно зросте - держсекретар МЗС

Роль французької мови після Brexit значно зросте - держсекретар МЗС

Укрінформ
Після завершення процесу виходу Великої Британії з Євросоюзу роль французької мови значно зросте і цілком можливо, що вона стане робочою мовою ЄС, замість англійської.

Про це під час спілкування з журналістами на церемонії завершення 22-го Тижня франкофонії в Україні заявив Державний секретар МЗС Андрій Заяць, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Роль французької мови після, будемо говорити відверто, певного занепаду протягом останніх десятиріч значно зростає, особливо на фоні виходу Сполученого Королівства Великої Британії з Євросоюзу. Коли цей процес закінчиться, то є цілком вірогідним припущення, що англійська перестане бути однією з робочих мов ЄС», - сказав Заяць.

Він пояснив, що відповідно до статутних документів ЄС, якщо в одній з держав-членів є 2 або 3 офіційні мови, то вона може запропонувати лише одну, як офіційну мову ЄС.

«І ніхто, крім Сполученого Королівства, не зможе запропонувати англійську як робочу мову. Тому, я думаю, що за кілька років роль французької мови в Європі значно зросте і до цього потрібно готуватися», - зазначив держсекретар.

Заяць розповів, що дні франкофонії в Україні цього року проводяться вже 22 раз, і лише цього року МЗС активно долучилося до співорганізації цього заходу. Заяць наголосив, що для нас це важливо, оскільки Міжнародна організація франкофонії - це 84 країни-члени і спостерігачі, це 275 мільйонів людей на 5 континентах.

Держсекретар акцентував увагу на тому, що Міжнародна організація франкофонії опікується не тільки популяризацією мови, як це було на самому початку, «це є величезна політична діяльність».

«Для нас дуже важливо, що Міжнародна організація франкофонії неодноразово у своїх офіційних документах висловлювала підтримку територіальної цілісності України і одна з небагатьох міжнародних організацій, де Україна має статус спостерігача з 2006 року, а Росія не присутня в цій організації», - зазначив Заяць.

У цьому контексті він додав, що участь в організації для нас є додатковим майданчиком, щоб доносити інформацію про події в Україні до тих країн, з якими ми не маємо дуже активних контактів.

«Це в першу чергу країни Африки на південь від Сахари», - уточнив держсекретар МЗС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-