Нова формула влади в Болгарії: Коаліція або уряд меншості?

Нова формула влади в Болгарії: Коаліція або уряд меншості?

Укрінформ
Від того, наскільки відповідально новообрані поставляться до коаліційних переговорів, залежить майбутнє Болгарії

Минулої неділі у Болгарії пройшли дострокові парламентські вибори. Незважаючи на певне напруження, викликане розстановкою політичних сил, особливих сюрпризів вони не принесли. Якщо, звичайно, не вважати, що розклад політичних сил у новому складі Народного зібрання Болгарії суттєво змінився.

Згідно з оприлюдненими Центрвиборчкомом результатами голосування, проєвропейська партія ГЕРБ (Громадяни за європейський розвиток Болгарії) під керівництвом екс-прем'єра Бойко Борисова, яка перемогла на виборах, отримує на 11 депутатських місць більше (95 мандатів), ніж у парламенті попереднього скликання. А Болгарська соціалістична партія, яка опинилася на другому місці, майже подвоїла свій результат. Якщо у попередньому парламенті соціалісти мали 39 мандатів, то у майбутніх Народних зборах вони отримали третину мандатів - 79 з 240. Скоротилася і кількість парламентських партій - з восьми до п'яти. Однак, головна інтрига ще попереду.

ОЧІКУВАННЯ ТА ПРОГНОЗИ

Експертам, політологам і знавцям політичного життя Болгарії, як, втім, і самим виборцям, залишається лише будувати прогнози і терпляче чекати відповіді на основне питання: хто увійде до складу майбутньої парламентської коаліції, і кому вона довірить очолити новий уряд Болгарії?

Згідно з болгарським законодавством, президент Болгарії Румен Радев, після затвердження підсумків голосування у Конституційному суді, зобов'язаний вручити мандат на формування нового уряду керівнику партії, що набрала найбільшу кількість голосів, тобто, екс-прем'єру Бойко Борисову.

Однак, залишається поки що без відповіді питання, чи буде взагалі уряд коаліційним. Може статися так, що переможці виборів підуть на досить ризикований крок і, зваливши на себе всю повноту відповідальності за управління країною, партія ГЕРБ екс-прем'єра Бойко Борисова не буде створювати коаліцію з іншими політичними силами. Але при цьому, природно, їй необхідно буде попередньо заручитися підтримкою депутатів з інших партій. Тоді буде створений так званий уряд меншості. Чи піде екс-прем'єр на цей крок, сказати складно, але експерти не виключають і такий варіант розвитку подій. Адже для затвердження уряду потрібні голоси як мінімум 121 депутата з 240, а у ГЕРБа всього 95 мандатів.

ЛАБІРИНТИ ПОЛІТИЧНОГО ВИХОДУ

Саме з цієї причини експерти не виключають розвиток подій і за дещо іншим сценарієм, куди менш привабливим. На затвердження уряду меншості депутати можуть не піти, а про створення парламентської коаліції не домовитися.

У цьому випадку глава держави відповідно до конституції вручить мандат на формування кабінету міністрів соціалістам, другій за чисельністю фракції. У разі повторного провалу у президента залишається останній, третій варіант - вручити мандат коаліції «Об'єднаним патріотам» з 27 мандатами, що, звичайно, малоймовірно. Тим не менш, якщо розглядати всі версії, то у разі провалу всіх трьох варіантів, вихід залишиться крайній: якщо уряд не буде затверджений з трьох спроб, президенту Румену Радеву нічого не залишиться, як розпустити парламент і призначити дострокові парламентські вибори. Хоча такий розвиток подій у нинішній непростій для країни та всього Європейського союзу ситуації навряд чи реальний.

До того ж, з 1 січня 2018 року Болгарія головуватиме в Євросоюзі, а приймати головування в стані політичної турбулентності та непередбачуваності - досить ризикований крок. І для самої Болгарії, і для Європейського союзу в цілому. Тим не менш, ризиковано не означає неможливо.

До остаточної розстановки політичних сил в країні працює тимчасовий уряд і працює досить продуктивно, хоча, що не кажи, а він не володіє тими повноваженнями, якими наділений уряд повноцінний, затверджений парламентом.

Однак, виходячи із заяв керівників партій, які увійшли до складу майбутнього парламенту, є всі підстави розраховувати на те, що коаліція все ж таки буде створена, але ніхто не береться поки гарантувати її «міцність». Питання створення коаліції партії ГЕРБ і Болгарської соціалістичної партії взагалі не обговорюється. Соціалісти вустами свого лідера Корнелії Нінової відразу ж після виборів заявили, що не будуть створювати коаліцію з проєвропейською партією Бойко Борисова.

Сам колишній прем'єр-міністр заявив про готовність до переговорів, але його погляди спрямовані не у бік соціалістів, а, швидше, у бік двох інших парламентських формувань - коаліції «Об'єднаних патріотів», у якої 27 депутатських мандатів (у цю коаліцію, до речі, входить і відома проросійська партія «Атака», очолювана вельми епатажним політиком Воленом Сідеровим) і партії «Воля», якою керує відомий в країні бізнесмен Веселін Марешки. Партія Веселіна Марешки зуміла, як кажуть, застрибнути в останній вагон «потягу», подолавши парламентський поріг усього на 0,15%, і має тепер 12 мандатів.

Болгарські ЗМІ навіть заявили про те, що у Марешки і Борисова нібито «місцями» перетинаються бізнес-інтереси.

Керівник «Об'єднаних патріотів» Валерій Сімеонов вже заявив про готовність почати переговори з Бойко Борисовим, підкресливши при цьому, що не стільки важливим є формування парламентської більшості, скільки важлива програма, якою буде керуватися у своїй діяльності майбутній уряд. При цьому, Сімеонов підкреслює, що він не особливо наполягає на отриманні у майбутньому уряді міністерських портфелів для своїх однопартійців, але не виключає і того, що підтримає уряд меншості, тобто кабінет міністрів, до складу якого увійдуть лише представники партії ГЕРБ.

Природно, такий альтруїзм не безпідставний. Сімеонов озвучив умову, за якої це можливо. Майбутній глава уряду зобов'язаний включити в урядову програму частину пунктів передвиборчої програми «Патріотів». І не тільки активувати, але і призначити терміни виконання цих пунктів. Сімеонов не став робити з цього інтригу і пункти озвучив: збільшення мінімальної пенсії до 150 євро і скорочення виборчих дільниць на території Туреччини з подальшим їх відкриттям виключно на території дипломатичних представництв Болгарії в цій країні. У разі підписання угоди про створення коаліції розглядається і варіант надання «Патріотам» портфеля міністра оборони, або посади заступника голови парламенту.

НАСТУПНИЙ ХІД ЗА БОРИСОВИМ

Не можна скидати з рахунків і присутність у парламенті ще однієї дуже солідної політичної сили - Рух за права і свободи (РПС отримало 26 мандатів), що представляє, в основному, інтереси етнічних турків і мусульман. Чи вдасться Бойко Борисову, якому пророкують третій прем'єрський мандат, переконати РПС у необхідності підтримки майбутнього уряду, покажуть лише переговори, які почнуться, за словами екс-прем'єра, за тиждень.

У цій ситуації більшість болгарських експертів схиляється до необхідності створення парламентської коаліції, як мінімум, з трьох партій (135-140 мандатів). Насамперед, тому, що коаліція з участю лише ГЕРБа і «Об'єднаних патріотів» вельми крихка (усього 2 голоси переваги - 122 мандати з 240 при мінімальній кількості голосів, необхідної, згідно з конституцією, для затвердження уряду - 121 мандат), а уряд меншості в будь-який момент може спровокувати політичну кризу, яка неминуче призведе до дострокових виборів.

Передвиборна лихоманка і пишномовна риторика в діалозі з виборцями залишилися в минулому. Попереду болісні переговори зі створення коаліції та затвердження нового уряду. Безсумнівно, від того, наскільки відповідально всі народні обранці поставляться до цих переговорів, залежить майбутнє країни.

Безумовно, виборців розклад сил у майбутньому парламенті теж дуже хвилює, але набагато більше їх хвилює питання, чи виконають свої передвиборчі обіцянки ті, кому вони довірили керувати країною? Про це майбутньому уряду треба теж пам'ятати, перш ніж приймати те або інше рішення.

Зінаїда Гурська, Кишинів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-