Болгарські націоналісти стали кордоном, аби не пустити “заїжджих” з Туреччини

Болгарські націоналісти стали кордоном, аби не пустити “заїжджих” з Туреччини

Укрінформ
Болгарські націоналісти продовжують у суботу акції протесту на кордоні з Туреччиною, аби завадити участі у парламентських виборах болгарських громадян, які постійно проживають на території сусідньої держави.

Про це повідомляє Associated Press.

«Націоналісти заявили, що вони будуть залишатися на кордоні, поки не пройдуть недільні вибори, щоб запобігти в'їзду в країну близько 50 тисяч осіб з Туреччини», - йдеться у повідомленні.

У п'ятницю протестувальники перекрили рух на кордоні вдруге на цьому тижні, змусивши пасажирів залишити свої автобуси і перетинати кордон пішки.

Пізніше в той же день уряд у Софії провів екстрену нараду і відправив загони поліції, щоб відкрити дорожній рух.

Протестувальники рушили в сторону дороги у суботу, пообіцявши знову перекрити рух, якщо автобуси з виборцями продовжуватимуть прибувати.

За їх словами, турецькі чиновники змушують емігрантів підтримувати протурецьку партію ДОСТ (Демократи за відповідальність, свободу і толерантність), яка вперше бере участь у виборах, і, на думку націоналістів, може бути загрозою для болгарських інтересів.

Як відомо, між двома країнами в останні тижні зростає напруженість через відкриту підтримку Туреччини однієї з партій, яка представляє значну турецьку меншину у Болгарії. Близько 10% з 7,2 млн населення Болгарії мають турецьке походження або є мусульманами. Більше 300 тисяч з них живуть у сусідній Туреччині, але досі зберігають болгарський паспорт і мають право голосувати в Болгарії.

Як повідомляв Укрінформ, раніше президент Туреччини Ердоган заявив, що напередодні парламентських виборів болгарська влада чинить тиск на громадян турецької національності. Керівництво Болгарії, у свою чергу, звинуватило Туреччину у втручанні у виборчу кампанію. Президент Болгарії Румен Радев заявив, що його країна не дає уроки з демократії, але і не приймає такі уроки від держав, де не дотримується верховенство права.

У Болгарії субота, 25 березня, оголошена Днем роздумів перед позачерговими парламентськими виборами, які відбудуться в неділю, 26 березня.

За даними Центральної виборчої комісії Болгарії, у неділю, 26 березня, в країні працюватимуть більш як 12 тисяч виборчих дільниць, а за межами країни - 371 дільниця в 70 країнах. Виборчі дільниці відкриються о 07.00 годині і закриються о 20.00 годині за місцевим часом.

Як повідомили у Центрвиборчкомі, на 240 місць у парламенті країни претендують близько п'яти тисяч кандидатів - представників 13-ти політичних партій, 9-ти коаліцій і 21 ініціативного комітету.

Фаворитами виборчих перегонів, згідно з останніми соціологічними опитуваннями, залишаються партія ГЕРБ (Громадяни за європейський розвиток Болгарії) і Болгарська соціалістична партія. За них готові проголосувати трохи більш як 60% виборців. У майбутній парламент можуть потрапити ще три партії - «Об'єднані патріоти», Рух за права і свободи та партія «Воля».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-