Очиститися від Росії

Очиститися від Росії

Аналітика
Укрінформ
У Конгресі відбулися перші слухання про втручання РФ у внутрішні справи США

Перші слухання в новому Конгресі США щодо втручання Росії у внутрішні справи країни, які відбулися в понеділок, не обійшлися без великої уваги й сенсаційних заяв. Одна з найбільших зал у Палаті представників - у будівлі Лонгворса - була переповнена представниками громадськості й журналістами. Ще довго після оголошеного початку на вході стояли довжелезні черги охочих потрапити на засідання, яке точно не можна було назвати "пересічною" подією. Цього разу в Комітеті з питань розвідки Палати представників під присягою свідчили директор ФБР Джеймс Комі і глава Агентства Національної безпеки Майк Роджерс. Вони доповідали про результати розслідувань щодо впливу Росії на вибори в США, а також у поствиборчий період.

ДВІ СЕНСАЦІЇ

Цього разу на слуханнях ніхто вже не ставив під сумнів, чи дійсно це були росіяни, і чи можна вірити їм, коли вони висловлюють заперечення. Голова комітету Девін Нунс одразу визначив РФ прямим противником американської демократії. "Путінський режим має довгу історію агресивних дій проти інших країн, в тому числі прямого вторгнення проти двох своїх сусідів останніми роками (Грузії й України - ред.), а також його брутальної військової операції в Сирії на захист режиму Асада", - заявив Нунс.

До переліку ворожих дій росіян конгресмен також відніс тотальну дезінформацію Кремля через англомовний канал Russia Today, який "просуває теорії змови проти Америки" у стилі "екстравагантної брехні" радянської газети "Правда".

Основних "сенсацій", яких чекали американці на цих слуханнях, було принаймні дві. Їх озвучив директор ФБР Джеймс Комі. Насамперед, він уперше на офіційному рівні заявив, що колишнє й нинішнє оточення Трампа, фактично, перебуває під слідством ФБР на предмет зв'язків з російським урядом. "Міністерство юстиції уповноважило мене підтвердити, що ФБР в частині наших контррозвідувальних повноважень розслідує зусилля російського уряду, спрямовані на втручання в президентські вибори 2016 року, що також охоплює розслідування будь-яких зв'язків між особами з кампанії Трампа з урядом Росії", - заявив глава ФБР. Крім того, він зазначив, що Бюро розслідує наявність можливої координації між президентською кампанією республіканського кандидата з російською стороною.

Другою гучною заявою Комі стало, фактично, заперечення ним звинувачень, які Трамп висунув у Твіттері проти Барака Обами, заявивши, що той розпорядився поставити "на прослуховування" Trump Tower під час виборів. "У мене немає жодної інформації, яка підтвердила би ці твіти", - заявив директор ФБР, підкресливши, що Бюро уважно вивчило це питання. 

На додаток, Комі заявив, що і в Мінюсті не знайшли таких доказів. Саме на це відомство Трамп покладав свої останні надії, що воно хоч якось підтвердить його правоту. Але не судилося.

УОТЕРГЕЙТСЬКІ ПАРАЛЕЛІ

Натомість, у Білому домі зробили вигляд, що ці всі заяви насправді нічого не означають, адже, є ще "тонни публікацій" у ЗМІ про те, як велися спостереження під час виборів.

Цікаво, що Трамп першим у своїх твітах порівняв свої звинувачення проти Обами з Уотергейтським скандалом, коли на початку 1970-х була викрита система прослуховування готелю Уотергейт, де розташовувався штаб кандидата в президенти від демократів. Тільки нинішній глава Білого дому не врахував, що це було не просто викриття, а два роки послідовного розслідування, підтриманого ЗМІ, яке призвело до першої в американській історії відставки діючого президента - Річарда Ніксона. 

І це сталося не стільки через виявлені "жучки", скільки через спроби владної верхівки приховати інформацію, завадити слідству та просто збрехати. А це так чи інакше призводить до втрати довіри навіть з боку близьких союзників. Уотергейт це чітко довів, і Ніксона врятувала від імпічменту його власна відставка та рішення про помилування з боку його наступника - Джеральда Форда. Так працює цивілізована демократія, де кожний несе відповідальність за свої слова та дії. 

ЧИЙ ІНСТРУМЕНТ - ЗМІ?

У цій історії є ще один важливий момент - це ЗМІ. У Штатах авторитетні медіа - інструмент, який належить не політичним діячам, партіям чи олігархам, а суспільству. Люди таким чином контролюють владу, змушують її бути відкритою й прозорою у своїх вчинках. І навпаки - чим чеснішими у своїй роботі є медіа, тим більшу аудиторію вони мають - так суспільство саме визначає оцінку журналістським зусиллям. 

Якщо ж хтось починає називати ЗМІ "ворогами" (про що останнім часом дуже часто голосно заявляють у Білому домі), це означає те саме, що й оголошувати війну їхнім прихильникам, яких насправді набагато більше за будь-який партійний електорат. 

Але, в новій адміністрації Білого дому просто не зважають на це. До того ж, частина республіканців у Конгресі намагається вторити президенту та вважає ЗМІ зі світовим ім'ям, які вибудовували свій авторитет десятками років, дрібним інструментом своїх політичних опонентів. 

Під час засідання комітету в понеділок деякі конгресмени-республіканці просто вимагали притягти до відповідальності тих, хто повідомив журналістам про таємні зв'язки помічників Трампа з росіянами, що одразу стало відомо широкій громадськості. Більше того, лунали навіть позиції про необхідність покарання журналістів за приховування своїх джерел інформації. Але, як засвідчило життя, це не зупиняє регулярних витоків з Білого дому, міністерств і розвідувальних структур, оскільки робить владу більш прозорою, на чому й грунтується демократія.

НА ЧИСТУ ВОДУ

Інша частина слухань була не менш цікавою на нові деталі. Особливо багатим на них виявився 15-хвилинний виступ старшого члена Комітету конгресмена-демократа Адама Шиффа. Як відомо, одразу п'ять комітетів у Конгресі, в тому числі розвідувальний комітет в Палаті представників, проводять паралельні розслідування щодо втручання росіян у внутрішні справи США під час і після виборів.

Шифф назвав конкретні імена людей з оточення Трампа, які, за його словами, мали прямий контакт із російським урядом. Серед них були вже неодноразово озвучені прізвища Картера Пейджа, Пола Манафорта й Майкла Флінна. Але також були названі маловідомі імена Джея Ді Гордона і Валіда Фареса - посередників, що контактували з російським послом Кисляком. Саме вони, за словами конгресмена, допомогли "прибрати" пункт про надання зброї для України з політичної платформи республіканців під час партійного з'їзду республіканців у липні. Крім того, в доповіді конгресмена сплило "на чисту воду" ще одне ім'я - Роджер Стоун. Зокрема, було встановлено, що він спілкувався з хакером Guccifer 2.0, якого пов'язують з викраденням листів голови кампанії Клінтон Джона Подести. У цьому контексті було нагадано, що Стоун навіть не міг утримати радості від успішної оборудки, й іще до оприлюднення на WikiLeaks листів Подести обіцяв йому "поваритися в котлі". 

"Чи можливо, що виключення згадки про надання Україні летальної зброї з політичної платформи Республіканської партії було збігом? Чи можливо, що брехня Майкла Флінна про його розмову з російським послом Сергієм Кисляком про найбільш важливе на той момент питання, яке стояло перед двома країнами - введення США санкцій проти Росії через хакерський злам задля допомоги Дональду Трампу - було збігом? Чи може ці два питання не були пов'язаними? Може й так. Але може це і не збіг зовсім", - констатував Шифф.

Він підкреслив, що подібні загрози зараз можуть стояти перед демократіями в Європі, де намічаються вибори, а також перед подальшими виборчими процесами в США.

"Якщо кампанія Трампа або будь-хто, пов'язаний з нею, допомагав чи сприяв росіянам, це можна вважати не тільки серйозним злочином, але й також однією з найбільш шокуючих у історії зрад нашої демократії",- заявив Шифф.

Перші цього року слухання по Росії в Конгресі тривали п'ять з половиною годин. Це не рекорд, але є показовим у плані політичної важливості процесу. Насправді, ця подія вже увійшла в історію сучасної Америки як перший крок на шляху самоочищення американської демократії від Росії. Як виявилось, справу доводиться мати не тільки з зовнішнім ворогом, але й долати недоліки власної системи. Що буде далі - залежить від того, наскільки в США пам'ятають і поважають власну історію. Адже вона має властивості обертатися по спіралі.

Ярослав Довгопол, Вашингтон

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-