Туреччина відмовляється звільнити суддю трибуналу ООН

Туреччина відмовляється звільнити суддю трибуналу ООН

Укрінформ
Анкара не має наміру виконувати розпорядження Міжнародного залишкового механізму для кримінальних трибуналів(МЗМКТ), що зажадав звільнити суддю Айдина Сефу Акая, затриманого за звинуваченням у причетності до торішньої спроби перевороту.

Про це заявив постійний представник Туреччини при ООН Ферідун Сінірліоглу в листі Раді Безпеки, інформує агентство Aнадолу.

"За словами Сінірліоглу, своєю вимогою МЗМКТ перевищила свої повноваження і її вимога щодо питання Айдина Сефи Акая незаконне", - йдеться у повідомленні.

Як відзначив постпред Туреччини, на суддю не поширювався імунітет, оскільки він був затриманий "за діяння, здійснені поза рамками його діяльності по лінії механізму".

Дипломат нагадав, що Акай заарештований за звинуваченням у причетності до руху FETO, очолюваного мусульманським проповідником Фетуллахом Гюленом, якого Анкара звинувачує в організації спроби перевороту.

Як повідомлялося, сам Гюлен, який наразі мешкає в США, заперечує причетність до путчу. Туреччина вимагає від США екстрадиції Гюлена, визначення про затримання якого 4 серпня 2016 року виніс стамбульський суд.

Спроба державного перевороту в Туреччині сталася 15 липня 2016 року.

Про затримання у Туреччині судді одного з міжнародних трибуналів Організації Об'єднаних Націй Айдина Сефи Акая стало відомо у листопаді 2016-го.

Айдин Сефа Акай був членом палати з п'яти суддів, яка повинна була переглянути вирок колишньому міністрові планування Руанди Огюстену Нгірабатваре. Міжнародний кримінальний трибунал по Руанді засудив його до 30 років позбавлення волі, визнавши винним у заохоченні, підбурюванні, сприянні та виправданні геноциду 1994 року в цій країні. Тоді екстремісти з народу хуту вбили понад 800 тисяч представників народу тутсі, а також помірних хуту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-