Вибори у Нідерландах: Тест на популізм пройшли

Вибори у Нідерландах: Тест на популізм пройшли

Аналітика
Укрінформ
Цієї ночі Нідерланди сказали “стоп” неправильному популізму. Подальше залежить від формування коаліції

До цих виборів у відносно невеликій країні ЄС була прикута безпрецедентна міжнародна увага. Їх називали “лакмусовим папірцем” хвилі популізму в Європі. Однак, Нідерланди тест на популізм пройшли. Більшість виборців віддали перевагу знайомій правлячій партії перед крайніми правими.

ХТО ПРОХОДИТЬ У ПАРЛАМЕНТ?

У Нідерландах завершилися вибори до Нижньої палати парламенту, в яких  взяли участь 28 партій. Нідерландська система сформована таким чином, що в парламент можуть потрапляти навіть маленькі партії, які отримують всього по кілька місць. Наприклад, до цього у парламенті було 11 партій, найменші з яких мали лише по одному-два представника.

Загалом, за результатами попереднього підрахунку голосів, найбільше представлення у нижній палаті парламенту упродовж наступних 4 років, матиме партія нинішнього прем’єр-міністра Марка Рютте VVD. Вона, за оцінками, отримає 33 зі 150 місць у Нижній палаті. У порівнянні із попередніми виборами партія втратила 8 місць, однак змогла утриматися в лідерах. Друге місце здобуває крайня права партія PVV. Вона отримує близько 20 місць. Ультраправі отримали додаткових 5 місць у парламенті й піднялися на другу сходинку.

Християнсько-демократична партія CDA та прогресивні демократи D66 отримують по 19 місць. Партії зелених-лівих Groen Links та соціалістів SP - по 14 місць.

Найбільших втрат на цих виборах зазнала соціал-демократична партія PvdA, яка входила до нинішньої коаліції. Депутати змогли здобути лише 9 місць – це на цілих 29 місць менше, ніж на попередніх виборах.

Крім інших, у парламент вперше потрапляє дві новостворені політичні сили. Одна з них - Denk, яка в своїй кампанії робила виключний акцент на ролі та прийнятті мігрантів у суспільстві. Друга - партія “Форум за демократію”(FvD), створена одним із ініціаторів референдуму щодо асоціації Україна-ЄС Тьєрі Боде, яка отримає в парламенті 2 місця. Дві інші партії, сформовані навколо ініціаторів “українського” референдуму – рух Geen Peil та партія VNL, за результатами попереднього підрахунку голосів, не потрапляють у парламент.

ІНТРИГА НАВКОЛО УЛЬТРАПРАВИХ

Найбільше протистояння на цих виборах розгорталося між консервативними-лібералами правого спрямування VVD та крайніми правими PVV. Виборчі опитування показували надзвичайно великі шанси на перемогу останніх.

Популярність правих у Нідерландах надзвичайно зросла два роки тому на фоні міграційної кризи. Наприклад, на початку 2015 року партія могла претендувати на найбільшу кількість місць у парламенті із суттєвим відривом від конкурентів. 

Другу хвилю підтримки правих дослідники зафіксували на фоні судового процесу над лідером політичної сили Гертом Вілдерсом восени минулого року. Ультраправий політик постав перед судом через висловлювання в одному з публічних виступів. Під час мітингу у 2014 році в Гаазі він запитав у натовпу про те, чи “хочуть вони бачити більше або менше марокканців у своєму місті та у Нідерландах”. У відповідь натовп почав скандувати “менше, менше”. В результаті суд визнав Вілдерса винним у розпалюванні расової ненависті та дискримінації, однак багато прихильників партії називали “несправедливим”, що політик мав постати перед судом.

Програмою Вілдерса на нинішніх виборах був маніфест на одній сторінці під назвою “Нідерланди знову наші”, у якому він проголосив так звану “деісламізацію” країни, намір закрити всі мечеті та заборонити Коран. Крім того, у маніфесті Вілдерс заявив про намір добиватися виходу Нідерландів із Європейського Союзу.

Інтрига щодо того, яка партія матиме найбільше представників у нижній палаті парламенту, трималася до самих виборів і навіть у день голосування прем’єр-міністр Нідерландів, лідер VVD Марк Рютте не виключав, що у четвер Нідерланди можуть прокинутися із ультраправою партією на чолі парламенту. Проте врешті крайні праві опинилася на другому місці.

“У цю ніч Нідерланди сказали “стоп” неправильному популізму”, - прокоментував перші результати виборів Рютте.

МУЛЬТИПАРТІЙНА КОАЛІЦІЯ

Однак, у Нідерландах перемога на виборах автоматично не гарантує прем’єрського крісла. Ця країна традиційно має коаліційний уряд і жодного разу в парламентській історії одна партія не здобувала більше 50% голосів. Після виборів партії домовляються із партнерами по коаліції і таким чином формують новий уряд. Відповідно, хто стане наступним прем’єром - залежить від того, якого вигляду набуде коаліція. 

На сьогодні більшість партій заявили, що не збираються формувати коаліцію за участю ультраправої PVV. Своє слово сказав і нинішній прем’єр Марк Рютте. Він заявив, що шанси на формування коаліції між VVD та PVV дорівнюють нулю. 

Відповідно, аналітики бачать вірогідним створення парламентської більшості за участі чотирьох і більше партій. Найбільш вірогідним експерти називають альянс VVD, CDA, D66 та ще однієї або двох політичних сил, і дають великі шанси на те, що Рютте залишиться прем’єром.

Сам по собі процес формування коаліції у Нідерландах може бути досить тривалим. Наприклад, формування нинішнього уряду Рютте зайняло більше 50 днів, а у 1977 році процес тривав більше як півроку.

“СТАРИЙ ДОБРИЙ” РУЧНИЙ ПІДРАХУНОК

Крім традиційної політичної боротьби, величезним викликом нинішніх парламентських виборів у Нідерландах стала кібербезпека. Побоюючись намагань Росії втрутитися у вибори за допомогою сучасних технологій, Нідерланди навіть вирішили відмовитись від електронного підрахунку голосів та прийняли рішення рахувати бюлетені вручну.

"Зараз є міжнародні свідчення, що росіяни можуть мати інтерес у виборчому процесі, на цих виборах ми маємо повернутись до старого доброго паперу", - заявив незадовго до голосування міністр внутрішніх справ та справ королівства Рональд Пластерк.

Станом на ранок у четвер виборчі дільниці вже встигли підрахувати більше 95% голосів. Наразі деякі муніципалітети ще мають надати дані, тому кількість крісел для партій може певним чином змінюватися, однак незначним чином. Остаточні ж офіційні данні Виборча рада Нідерландів оголосить 21 березня.

ДОЛЯ АСОЦІАЦІЇ УКРАЇНА-ЄС

Для України, безумовно, важливим залишається питання завершення ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС, і як на цей процес впливатимуть вибори.

Як відомо нижня палата парламенту вже схвалила законопроект, попереду - голосування у верхній палаті – сенаті. Самі по собі вибори не стосуються представників сенату, але досі актуальним залишається питання більшості у верхній палаті.

Під час голосування у нижній палаті парламенту завершення ратифікації документу підтримали партії VVD, PvdA, D66 та Groen Links. Однак, навіть разом, сенаторам цих партій не вистачатиме голосів для більшості. Ключовим буде голосування сенаторів від CDA, яким тепер пророкують місце у коаліції. Вже до виборів існувала надія, що проєвропейські сенатори від CDA підтримають угоду. Тому питання, як коаліційні переговори вплинуть на партійні позиції примушують уважно слідкувати за політичними змінами та формуванням нового уряду в Нідерландах.

Марина Гонта, Гаага

Перше фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-