Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Флеш-моб Кремля у Європі: терористів підтримала лише купка маргіналів

Флеш-моб Кремля у Європі: терористів підтримала лише купка маргіналів

Блоги
Укрінформ
Антиукраїнська кампанія виявилася елементом гібридної війни, яку РФ веде проти усього цивілізованого світу

Саме напередодні слухань у Міжнародному суді ООН позову України проти терористичної Росії у Європі пройшла так звана «всесвітня» кампанія під гаслом «Зупинити геноцид населення Донбасу». Кремлівські координатори із руху «С любовью к России» та Міжнародного союзу антифашистів залучили матеріально заангажованих агентів та корисних ідіотів для створення «правильної» пропагандистської картинки про нібито велике занепокоєння громадянами цивілізованої Європи долею терористичних «ДНР/ЛНР».

Маніфестації планувалися у близько п’ятнадцяти містах із десятка країн, зокрема, поблизу територій посольств України та представництв міжнародних організацій.

За задумом «путінагітпрому», широкі маси небайдужих європейців, росіян та деяких українців мали висловити своє обурення діями «київської хунти» на окупованих регулярними російськими збройними силами територіях на сході України. Особливого цинізму всьому дійству додавала головна ідея кампанії – спекуляції довкола долі дітей, постраждалих у зоні бойових дій розв’язаної Росією війни проти України.

Черговим дезінформаційним флеш-мобом Кремль вкотре намагався приховати свої злочини на Донбасі, відволікти увагу міжнародного співтовариства та суду в Гаазі від розв’язаної війни та триваючої агресії проти суверенної держави, фінансування тероризму та порушення прав людини на території окупованого Криму.

Але цього разу кремлівські гібридні пропагандисти зазнали невдачі. У переважній більшості країн «антигеноцидні» маніфестації пройшли маргінально, убого і навіть комічно (якщо це не було би так трагічно і небезпечно). Проросійським діячам явно не вистачало широкої народної підтримки, або вони виявилися недолугими провести свої акції на адекватному рівні. І це навіть за умови традиційного брудного матеріального заохочення своїх прибічників або просто бажаючих підзаробити на полях гібридних баталій.

Наприклад, заявлені маніфестації у Таллінні і Цюріху взагалі не відбулися через відсутність учасників. У Братиславі на захід вийшли три жіночки. Так само у Неаполі близько п’яти дам постояли під дощем із символікою терористів «ДНР».

У Брюсселі прихильниками «руского міра» традиційно виявилася купка місцевих маргіналів, на чолі із відносно відомим у деяких колах проросійським націоналістом. На свій флешмоб (адже поліція не дозволила маніфестацію) вони з’явилися з російськими триколорами та ганчір’ям із символікою «ДНР/ЛНР».

У Софії антиукраїнська акція зібрала кількох мотоциклістів, схожих на «путінських вовків», а також священика. Натомість українська громада у Болгарії та друзі України провели напроти прихильників терористів контракцію, яка була чисельнішою, і, що найголовніше – щирою і правдивою.

Більш масово (до 25 учасників) пройшла маніфестація у Празі. Але, як виявили активісти Празького Майдану, проросійські пропагандисти і тут вдалися до плагіату. Фото поранених і загиблих дітей, які мали засвідчити «геноцид» населення на Донбасі, були переважно взяті з інтернету та стосувалися подій в інших регіонах світу.

За цинічною турботою про населення Донбасу кремлівський режим вкотре намагався приховати свої злочини в Україні, брутальне порушення міжнародного права, підірвати єдність і цінності Європи, легалізувати тероризм. Відтак, ця кампанія стала не лише антиукраїнською, але й виявилася елементом гібридної війни, яку РФ веде проти усього цивілізованого світу.

Європа повинна усвідомлювати цю загрозу, не піддаватися на російські провокації та підтримувати Україну, яка стоїть у форпості боротьби з агресором, на захисті демократії та спільного європейського майбутнього.

Андрій Лавренюк, Брюссель.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-