У Чорногорії ініціюють

У Чорногорії ініціюють "референдум" за кримським сценарієм - ЗМІ

Укрінформ
Проросійські політики Чорногорії, яких звинувачують в організації невдалої спроби перевороту в країні, планують провести незаконний "референдум", щоб мобілізувати вороже налаштованих до вступу в НАТО людей, і це нагадує кримський сценарій РФ.

Про це пише видання Financial Times

"Ми організуємо народний, консультативний референдум, який покаже, що люди проти НАТО", - заявив один із ініціаторів Мілан Кнезевич у своєму офісі, увішаному православними іконами і портретами радянського маршала Георгія Жукова.

За його словами, Чорногорія стала "полем випробування для геополітичної конфронтації" між Росією і Заходом. 

Інший опозиційний депутат Андрей Мандич також заявив про підтримку ініціативи проведення неофіційного голосування щодо членства Чорногорії в НАТО (обох депутатів прокуратура Чорногорії звинувачує в організації кримінальної групи, яка стоїть за організацією терактів під час виборів торік у жовтні).

"Вимоги депутатів нагадують практику використання незаконних референдумів проросійськими сепаратистами три роки тому в Криму і на сході України для підриву суверенітету країни", - пише видання. 

Як повідомляється, наміри опозиції провести подібний "референдум" посилюють побоювання, що Росія щосили намагається зупинити інтеграцію Західних Балкан із Заходом, підтримуючи воєнізовані націоналістичні групи в регіоні. 

Вступ Чорногорії до Альянсу погодили торік. Це рішення мають ратифікувати всі 28 країн-членів НАТО. Цей процес поки не завершено в США, Канаді, Іспанії та Нідерландах. Міністр закордонних справ Чорногорії Срджан Дарманович висловив сподівання, що його країна стане членом НАТО на саміті наприкінці травня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-