Лідери ЄС сьогодні обиратимуть президента Євроради

Лідери ЄС сьогодні обиратимуть президента Євроради

Укрінформ
У Брюсселі у четвер відбудеться засідання Європейської ради, одним із головних питань якого є обрання її керівника.

Глави держав та урядів також обговорять майбутнє Європейського Союзу у складі 27 країн (без Великої Британії), повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

Головним претендентом на посаду очільника Європейської ради з каденцією у два з половиною роки є її чинний президент - польський політик Дональд Туск, якого підтримують усі країни-члени, окрім самої Польщі.

Натомість уряд Польщі висунув кандидатом на цю посаду депутата Європарламенту Яцека Саріуша-Вольського, колишнього політичного соратника, а нині опонента Туска.

Офіційна Варшава висловила рішучий намір заблокувати політичний процес обрання наступного президента Європейської ради, якщо Туск залишиться кандидатом. У такому разі може бути призначений позачерговий саміт, щоб новий або переобраний очільник Європейської ради вступив на посаду з 1 червня.

Серед інших питань порядку денного Європейської ради лідери обговорять соціально-економічні проблеми, міграцію, спільну політику безпеки та оборони ЄС, ситуацію у регіоні Західних Балкан.

У другий день саміту глави держав та урядів 27 країн-членів Євросоюзу (без Великої Британії) обговорять підготовку до Римського саміту, який пройде 25 березня з нагоди 60-ї річниці заснування Співтовариства. Декларація Римського саміту має окреслити стратегію політичного розвитку ЄС в умовах сучасних викликів і загроз.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-