Берлін та Анкара мають вирішувати суперечливі питання через діалог - Габріель

Берлін та Анкара мають вирішувати суперечливі питання через діалог - Габріель

Укрінформ
Берлін і Анкара повинні вести діалог і вирішувати через нього суперечливі питання, але допускати повторення неприпустимих історичних порівнянь не можна.

Про це заявив журналістам міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габрієль після переговорів у Берліні з турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу, повідомляє кореспондент Укрінформу у Німеччині

"Я ще раз дуже чітко дав зрозуміти, що порівняння з нацистськими часом недопустимі. Це (ФРН) найдемократичніша з усіх держав, яка коли-небудь існувала на німецькій землі, і одна з найбільш вільних і демократичних країн світу. Думаю, що звинувачення, які прозвучали останніми днями, не повинні повторюватися", - сказав Габрієль. 

Він підкреслив, що є певні межі, які просто не можна переступати, до таких відноситься порівняння з нацистською Німеччиною, і відповідальність за це повинні нести обидві сторони. 

За його словами, він і його колега єдині в розумінні того, що жодна з двох сторін не зацікавлена в тому, щоб псувати турецько-німецькі відносини, що треба вести "діловий і шанобливий діалог". Сьогоднішню зустріч він охарактеризував як "хорошу, чесну, дружню і відкриту за формою, але також важку і контрверсійну за змістом", як таку, яка крок за кроком зближує позиції. 

У числі неприємних питань - тема арешту журналіста німецького видання Welt Деніза Юсефа, щодо якого Берлін наполягає на допуску консула і об'єктивному розслідуванні, як і у справах інших арештованих журналістів. 

Щодо скасування ряду виступів турецьких політиків у Німеччині в рамках передвиборної агітації (16 березня у Туреччині проходить референдум, право голосу на якому мають і 1,4 млн турків Німеччини), то Габрієль повторив, що такі не заборонені, але проводитися повинні виключно на основі закону і порядку. Він висловив сподівання, що турецька сторона це розуміє. 

На завершення Габрієль звернувся до турків, які проживають у ФРН, із закликом: "В часи, коли у вашій країні виникають політичні спори, не треба імпортувати їх до Німеччини". Міністр запевнив у тому, що Німеччина цінує цих своїх жителів, але вони не повинні поводитися нешанобливо в країні, яка стала для них другою батьківщиною. 

Чавушоглу не вийшов до преси. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-