Ващиковський: Туск не повинен розглядатися на посаду президента Євроради

Ващиковський: Туск не повинен розглядатися на посаду президента Євроради

Укрінформ
Чинний президент Євроради Дональд Туск не повинен переобиратися на цю посаду, оскільки його кандидатуру не подала жодна країна-член ЄС.

Про це заявив глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

“Інші кандидатури, які не підтримуються країнами-членами, не повинні братися до уваги. Якщо Дональд Туск, який хоче переобратися на другу каденцію на посаду глави Євроради, не є кандидатом від жодної країни, то його взагалі не повинні розглядати”, - заявив Ващиковський.

Як інформувало агентство, минулої суботи Польща офіційно повідомила, що не підтримає переобрання Туска на наступну каденцію (два з половиною роки). Своє рішення офіційна Варшава обгрунтовує тим, що глава Європейської ради порушив правило нейтральності щодо країни-члена ЄС і у внутрішньополітичній суперечці в Польщі відкрито став на бік опозиції.

Водночас Польща висунула альтернативну кандидатуру - євродепутата Саріуш-Вольського. Після оголошення рішення про подачу Польщею кандидатури Саріуш-Вольського на посаду президента Євроради від Польщі польська опозиційна партія "Громадянська платформа" (РО), до якої він належав, виключила його зі своїх лав. У понеділок Саріуш-Вольський вийшов також із лав Європейської народної партії (ЄНП).

Нещодавно ЄНП підтвердила, що підтримує переобрання Туска на посаду президента Євроради.

Шанси на переобрання Туска президентом Євроради дуже великі, натомість кандидатуру Саріуш-Вольського, окрім Польщі, офіційно не підтримала наразі жодна з країн ЄС. 

Під час саміту ЄС 9-10 березня лідери країн повинні будуть вирішити, чи Туск залишиться на посаді на наступні 2,5 року. У травні завершується його перша 2,5-річна каденція.

Фото: msz.gov.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-