Що відомо про речовину VX, якою вбили Кім Чен Нама

Що відомо про речовину VX, якою вбили Кім Чен Нама

Аналітика
Укрінформ
Технологія її виробництва дуже складна. Звідси – головне запитання: звідки вона взялася в КНДР?

У Південній Кореї заявили, що вбивство Кім Чон Нама - брата лідера КНДР Кім Чен Ина - організували співробітники міністерства безпеки і міністерства закордонних справ Північної Кореї. Про це повідомляє Reuters, посилаючись на поінформованих спецслужбами депутатів Південної Кореї. Кім Чен Нам помер усього за 15-20 хвилин після того, як йому накинули на лице хустку з нервово-паралітичною речовиною. Кім Чен Нама отруїли, застосувавши найтоксичнішу хімічну зброю у світі, – VX, про що  повідомила малайзійська поліція. Речовину VX, крапля якої, при потраплянні на шкіру людини стає смертельною, було заборонено ще в 1993 році Конвенцією про хімічну зброю.

Брюс Беннет, старший науковий співробітник оборони в каліфорнійській корпорації RAND, яка вважається першим аналітичним центром у світі, зауважив, що ця речовина дуже складна для виготовлення: «Це не те, що ви робите в лабораторії на кухні. Це те, що робиться в дуже складній лабораторії». Про це повідомляє Reuters. Тобто виробництво цієї речовини потребує або величезних коштів, або сильної політичної і державної волі, і це собі можуть дозволити або лише технологічно розвинені країни, або країни, центральна увага яких приділяється військовій потузі.

Зараз VX-газ входить до арсеналів лише кількох країн, зокрема США (боєприпаси з цією речовиною можна впізнати за трьома зеленими кільцями) та Росії, а також Сирії, де в 2015 інспекторами міжнародних організацій були виявлені сліди її застосування. В Україні ж про VX відомо зовсім небагато, відтак Укрінформ вирішив детальніше дізнатися про цю смертельно небезпечну речовину, яка являється зброєю масового ураження.

Як помирав Кім Чен Нам

VX – отруйна речовина нервово-паралітичної дії, яка уразила організм Кім Чем Нама майже одразу після її застосування. Згідно з симптомами, які проявляються після отруєння дихальним шляхом, через 1-2 хвилини у нього звузилися зіниці; через 2-4 хвилини підвищилися пітливість та слиновиділення; через 5-10 хвилин почалися судоми, параліч і, спазми; приблизно на 15 хвилині настала смерть.

Примітно, що VX уражає не лише через дихальні шляхи, але й через шкіру, і такі ж симптоми проявляються не миттєво, а через деякий час (від декількох хвилин до декількох годин), а в місці контакту VX зі шкірою виникають дрібні скорочення м'язів. Найчутливіші до його дії – обличчя і шия. Відтак, оскільки цю речовину йому нанесли на обличчя, можна сказати, що Кім Чен Нам зазнав подвійного ураження отрутою. За словами малайзійської поліції, одна з жінок, які напали на нього, також постраждала від дії цієї хімічної речовини, але в легкій формі – відбулася блювотою.

Голка? Балончик? Хустка!

Обставини вбивства Кім Чен Нама досить тривалий час, як для такої резонансної справи, залишалися до кінця не з’ясованими – лише на 10-й день медекспертам вдалося з’ясувати, якою речовиною він був отруєний (можливо, це тому, що VX - прозора масляниста рідина бурштинового кольору без смаку і запаху, а це ускладнює її виявлення). Навіть більше – спочатку було декілька версій того, в який спосіб убили брата лідера КНДР: отруєними голками, газом з балончика чи хусткою, просякнутою отрутою. Зараз же у всіх найновіших повідомлення про це вбивство зазначається лише остання версія. Та найцікавіше те, що розповіла сама підозрювана: нібито вона отримала всього $90 від замовників і вважала, що на хустці було звичайне дитяче масло, а разом жінки мали пожартувати в межах реаліті-шоу. Проте її слова не видаються дуже переконливими, оскільки камери відеоспостереження зафіксували, як вона одразу попрямувала до туалету, імовірно, аби якнайшвидше утилізувати залишки отрути.

VX з’явилася через помилку хіміків

У появі найнебезпечнішого газу нервово-паралітичної дії VX вирішальну роль зіграв випадок – помилка при розробці пестицидів у 1950-ті роки.

У 1952  році хіміки дослідницької лабораторії захисту полів британської компанії Imperial Chemical Industries, працювали над вивченням класу складних органофосфатів, до яких і належить VX-газ. Тоді вони й виявили високу ефективність речовин класу складних органофосфатів як пестицидів.

1954 рік. ICI випускає на ринок речовину під назвою «Amiton» з класу складних органофосфатів, проте його одразу відкликають через високу токсичність. Але саме ця властивість речовини і привенула увагу військових: так було виділено нову групу нервово-паралітичний отруйних речовин - V-агенти, а «Амітон» отримав позначення VG.

1955 рік. Нова хімічна зброя – VX газ (від V — англ. venomous, отруйний) готова.  Британські заводи, зосереджені на виробництві хімічної зброї «попереднього покоління» - табуну і зарину - не беруться за синтез новоствореного VX, і права на його виробництво переходять до США, де 1957 року VX-газ офіційно стає на озброєння. Командування хімічних військ США так коментує цю подію: «Панування іприту, що був названий королем бойових газів відтоді, як його вперше застосували у липні 1917, ймовірно добігає кінця».

Незабаром,  на початку 1960-х виробництво VX-газу починається і в Радянському Союзі.

Важлива деталь. При зберіганні V-речовини не є надто небезпечними, порівняно з іншими видами зброї масового знищення. Ракети споряджають 2-ма видами рідин, які окремо неотруйні, а утворюють V-гази тільки при змішуванні. Навіть більше - змішуватися їм дозволено тільки в польоті, оскільки будь-яке несанкціоноване порушення структури запустить запобіжник, який перетворить обидві рідини в марну рідину і заглушить реакцію.

А звідки ж отрута?

Отже, перші висновки такі: убивство Кім Чен Нама навряд чи намагалися «замаскувати» під природню смерть. Адже визначити залишки хімічної зброї, винайденої більш ніж півстоліття тому – не є проблемою для сучасного слідства. Чи зберігаються  V-речовини в хімічних арсеналах КНДР нам не відомо. Якщо цієї отрути там немає, то єдине запитання, яке залишається: хто передає V-речовини у розпорядження північнокорейських спецслужб. Хоча, схоже, це питання риторичне. Ну, не Сполучені же Штати!

Юлія Горбань, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-