Румунія: Переможців теж судять

Румунія: Переможців теж судять

Укрінформ
Повернути політичну річку Румунії у звичне русло - вже неможливо. У повітрі запахло кардинальними змінами.

Багатотисячні антиурядові акції протесту, які не припиняються в Румунії, фактично спростували вічну істину про те, що переможців не судять. І, як довели події останніх днів, що стрімко розвиваються, переможцям дозволено не все.

Через майже тридцять років після падіння комуністичного режиму Ніколае Чаушеску громадяни знову повірили у те, що країна може жити без злодіїв і корупціонерів, яких чекає «далека дорога» в місця не настільки віддалені. Повірили, що це вселенське зло можна викорінити.

І вони вийшли на вулиці великих і малих міст, щоб захищати цю віру. «Ми не дозволимо зруйнувати те, що з таким трудом було досягнуто протягом десятиліть у сфері боротьби з корупцією!». Це стало основним гаслом маніфестантів.

«ЗЛОДІЙ ПОВИНЕН СИДІТИ У В'ЯЗНИЦІ»

На протести люди вийшли спонтанно, з власної ініціативи, без партійних і профспілкових босів на чолі, без політичних гасел і заяв. Єдиним, мабуть, гаслом, що об'єднало усіх маніфестантів, стали перефразовані крилаті слова Гліба Жеглова: «Злодій повинен сидіти у в'язниці, а не у владі!». Мільйони людей по всій країні постали, щоб не допустити «узаконення розкрадання».

Саме так були сприйняті румунами дві екстрені постанови уряду, прийняті й «у ту саму хвилину» опубліковані під покровом ночі в Офіційному Моніторі Румунії. Постанови «здетонували», та ще й так, що «підірвали» румунське суспільство.

У документі чорним по білому було написано, що якщо чиновник завдає державі збитків, що не перевищують 50 тисяч євро, він не може (!) бути притягнутий до кримінальної відповідальності, а хабарника можуть посадити за ґрати лише в тому випадку, якщо є заява хабародавця. Якщо заяви немає, то зрозуміло, і справи немає. Як говорять, на ні й суду немає. А іншою постановою коаліція «збиралася помилувати тих, хто сидить за гратами та умовно засуджених партійних спільників». Ось такий сюрприз країні.

Складно припустити, на що сподівалися представники правлячої з недавнього часу коаліції, приймаючи такі скандальні постанови та поспішно публікуючи їх (вночі!) в Офіційному Моніторі.

Постанови під тиском мітингувальників, як відомо, скасували, однак, повернути ситуацію в країні в нормальне русло вже навряд чи вийде. Урядові документи, розраховані на послаблення своїм спільникам, загнали правлячу коаліцію «в кут», бумерангом вдаривши і по ній самій, і по всім її далекосяжним планам, до основ похитнувши довіру громадян, у тому числі тих, хто у грудні минулого року «двома руками» голосував за соціал-демократів.

ВІД ТРІУМФУ ДО ОБУРЕННЯ - ОДИН КРОК

Але ж так все добре починалося. Перемога на парламентських виборах, за один день створена парламентська коаліція між соціал-демократами та Альянсом лібералів та демократів, затвердження нового уряду, який, за словами лідерів коаліції, ось-ось візьметься за вирішення найгостріших соціально-економічних проблем. Все як помащене. Але запаморочення від успіху, як говориться, ніхто не відміняв.

Дві фатальні постанови, що з'явилися на світ, - про помилування та про внесення змін до кримінального законодавства, - на думку більшості політичних аналітиків, звели нанівець усі успіхи та досягнення соціал-демократів і всі зусилля Румунії з викорінення корупції.

До розсудливості та скасування фатальних постанов закликав президент Клаус Йоханніс, керівництво Євросоюзу, західні дипломати, акредитовані в Румунії та самі громадяни. Не почули. Високо. Правляча коаліція мовчала. І тоді на вулиці міст вийшли, не сотні, не тисячі, а сотні тисяч людей.

Спочатку вони вимагали скасування постанов, але після демонстрації різного роду хитрощів і підтасовувань вже після скасування злощасних документів, мітингувальники вимагали відставки уряду та дострокових парламентських виборів.

І тут інформаційні стрічки почали «наносити» нові удари по правлячій коаліції. Подав у відставку міністр у справах підприємництва, після чого лави соціал-демократів стали на очах рідшати, партію почали залишати керівники місцевих органів влади і навіть один з депутатів Європарламенту. А протвережуючим попередженням, своєрідним холодним душем для соціал-демократів стали оприлюднені в Ясському повіті дані, згідно з якими рейтинг довіри до соціал-демократів після затвердження постанов впав майже на 25%. Більш ніж промовиста є й інша цифра. У другому мітингу, організованому прихильниками коаліції біля президентського палацу в Бухаресті, взяли участь трохи більше 1,5 тисячі осіб, що, природно, не порівняти з майже мільйонними маніфестаціями, організованими минулої неділі проти дій коаліції.

СЮРПРИЗИ ЩЕ ЧЕКАЮТЬ В КУЛУАРАХ

Тим часом румунські правники оприлюднили ще одну, дуже і дуже серйозну деталь, яка у будь-який момент може вдарити не тільки по рейтингу, але і по самій Соціал-демократичній партії. В Основному законі країни написано, що якщо яка-небудь з політичних партій країни проводить політику, яка підриває основи та принципи правової держави, то ці партії можуть бути заборонені. А урядовий документ, яким, фактично, узаконювалось розкрадання в державних органах, у Румунії розцінили як зазіхання соціал-демократів на принципи правової держави.

Здавалося б, всі ці факти - більш ніж переконливі аргументи для того, щоб «протверезіти». Однак, як стало відомо румунським ЗМІ, соціал-демократи і не думали давати задній хід. Постанови начебто скасували, а у кулуарах правлячої коаліції тим часом готувалася ще пара-трійка сюрпризів. По-перше, від змін до кримінального законодавства правляча коаліція не відмовилася, але має намір домогтися результатів вже через парламент. До того ж, ці зміни, як пишуть журналісти та експерти в області права, не набагато відрізняються від скандальних урядових постанов. По-друге, в пресу просочилася інформація про підготовку, нібито, злиття авторитетного управління по боротьбі з корупцією (директор Лаура Ковесі) з управлінням по боротьбі з організованою злочинністю та тероризмом. Для необізнаних - це досить різні напрямки.

Безумовно, повернути політичну річку Румунії, що так мирно несла свої води «ще тиждень тому, в звичне русло, практично неможливо. У повітрі запахло кардинальними змінами. Це цілком може бути відставка уряду та дострокові парламентські вибори. Це може бути і заборона Соціал-демократичної партії Румунії. Звичайно, якщо справа все ж дійде до таких екстремальних заходів, то вирішення багатьох нагальних проблем країни відсунеться на місяці й місяці. Якщо не на роки. Як кажуть в Україні, «не мала баба клопоту...»

Зінаїда Гурська, Кишинів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-