В аеропорту Вашингтона затримали екс-прем’єра Норвегії

В аеропорту Вашингтона затримали екс-прем’єра Норвегії

Укрінформ
Колишнього прем'єр-міністра Норвегії Х'єля Магне Бунневіка затримали у вашингтонському аеропорту імені Даллеса і допитали у зв'язку з відвідуванням ним Ірану у 2014 році.

Про це екс-прем'єр розповів в інтерв'ю ABC7.

За словами Бунневіка, він прилетів до США з Європи увечері у вівторок, щоб узяти участь у Національному молитовному сніданку. Під час митного контролю працівники митниці побачили в його паспорті відмітку про відвідування Ірану і затримали його.

При цьому, як стверджує Бунневік, у паспорті також вказано, що він був прем'єр-міністром Норвегії, яка є союзником США.

Екс-прем'єр заявив, що хоча він і розуміє прагнення США убезпечити своїх громадян, було очевидно, що він не терорист. "Для них мало бути достатньо того, що у мене був дипломатичний паспорт і я не становлю загрози для країни, щоб утримувати мене", - заявив Бунневік.

Тим не менш, його помістили в кімнату разом із мандрівниками з Близького Сходу і Африки, де він провів 40 хвилин, а потім ще 20 хвилин відповідав на запитання про поїздку до Ірану у 2014 році.

Бунневік пояснив, що очолює правозахисну організацію The Center Oslo і у 2014 році відвідував Іран з метою участі в конференції з прав людини.

Водночас, на його думку, підвищена увага спецслужб пов'язана не з забороною президента США Дональда Трампа на в'їзд мігрантів із мусульманських країн, а з законом, який ухвалив ще Барак Обама у 2015 році на хвилі терористичних атак у Каліфорнії та Парижі. Згідно з цим законом щодо громадян з 38 країн, з якими США мають безвізовий режим (включно з Норвегією), діють спеціальні обмеження, якщо вони побували в Ірані, Іраку, Судані, Сирії, Лівії, Сомалі та Ємені. Однак ті, хто відвідував ці країни від імені міжнародних чи регіональних організацій, під ці обмеження не підпадають.

На думку Бунневіка, подібні інциденти можуть зашкодити іміджу США. "Що буде з репутацією США, якщо таке станеться не лише зі мною, а й з іншими іноземними лідерами?" - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-