Прикордонна зона:

Прикордонна зона: "забудькуватість" Кремля образила Мінськ

Укрінформ
Росія прийняла рішення про встановлення прикордонзони на кордоні з Білоруссю без попереднього повідомлення. 

Про це заявила журналістам заступник начальника управління інформації - начальник відділу прес-служби МЗС Білорусі Марія Ваньшина, коментуючи несподіване рішення російської сторони про встановлення прикордонних зон на білорусько-російському кордоні, повідомляє БЕЛТА

"Думаю, не варто зараз драматизувати ситуацію. Ми аналізуємо цей документ", - заявила Ваньшина. 

За її словами, на цьому етапі треба виділити два важливі аспекти. "По-перше, усупереч усім існуючим домовленостям, що регулюють охорону державних кордонів двох країн і порядок їх перетину, російська сторона прийняла рішення про встановлення прикордонної зони на кордоні з Білоруссю без попереднього повідомлення", - підкреслила представник білоруського МЗС. 

Вона зазначила, що це не перший подібний випадок. Схожа ситуація сталася на початку 2016 року, коли Росія фактично почала вводити обмеження на в'їзд громадян третіх країн через кордон Білорусі і Росії. "З урахуванням рівня прямої взаємодії наших прикордонних служб і їх взаємного представництва, подібна нескоординованість дій, звичайно, викликає справедливі запитання", - відзначила представник МЗС. 

"По-друге, у багатьох складається враження, що ці дії ведуть до відновлення повноцінного контролю на білорусько-російському кордоні, скасованого більше двадцяти років тому. А це йде врозріз з цілим рядом існуючих домовленостей, що передбачають базовий принцип відкритості кордонів між Республікою Білорусь і Російською Федерацією", - уточнила Ваньшина. 

"Хотілося б особливо підкреслити, що в цьому випадку ініціатива йде не від білоруської сторони", - додала вона.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні глава ФСБ Росії Олександр Бортніков розпорядився встановити прикордонну зону на кордоні Росії з Білоруссю. Документи по трьох областях РФ, які межують з РБ, опубліковані на порталі правової інформації.

Пізніше російське ІА REGNUM з посиланням на джерело повідомило, що Білорусь, за даними ЗМІ, готується вийти з Євразійського Економічного Союзу, ОДКБ і союзної держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-