МЗС Польщі: Медведєв обіцяв передати літак Качинського ще до квітня-2011

МЗС Польщі: Медведєв обіцяв передати літак Качинського ще до квітня-2011

Укрінформ
Екс-президент Росії Дмитро Медведєв ще у грудні 2010 році обіцяв екс-прем’єру Польщі Дональду Туску передати Варшаві уламки розбитого літака президента Лєха Качинського до першої річниці Смоленської катастрофи 10 квітня 2011 року.

Питання щодо негайного повернення Ту-154М Варшава почала порушувати в 2012 році, тобто через два роки після трагедії. Про це йдеться у внутрішньому документі МЗС Польщі з січня 2013 року, підготовленого для тогочасного міністра Радослава Сікорського, інформує wp.pl.

"Під час проведення слідства на підставі додатку №13 (Чиказької конвенції про міжнародну цивільну авіацію – ред.), тобто до січня 2011 року, польський уряд загалом не здійснював заходів, спрямованих на повернення уламків літака",- зазначається в документі, про який неофіційно інформує Польське агентство преси (РАР).

У ньому вказується, що хоча Медведєв пообіцяв у грудні 2010 року Туску віддати Польщі літак Качинського, ця заява мала непублічний характер, а тому російська сторона могла її трактувати по-іншому.

Польща серйозно поставила питання перед Росією щодо повернення літака у травні 2012 року під час зустрічі Туска з головою Ради Федерації РФ Валентиною Матвієнко. Тоді Матвієнко пообіцяла, що Ту-154М буде повернено до Польщі "упродовж кількох місяців". Згідно з документом, саме тоді Варшава почала вимагати "негайно повернути літак" до Польщі.

У документі зазначається, що РФ "не має права в односторонньому порядку, безстроково володіти польською державною власністю без згоди Польщі". У висновках підкреслюється, що Росія "порушує міжнародне право", відмовляючись повертати Польщі уламки літака Качинського. Водночас, у ньому наголошується, що жодний міжнародний суд не має компетенцій щодо вирішення суперечки між РФ і РП про повернення Ту-154М.

Як інформувало агентство, у середу, 1 лютого, глава МЗС Вітольд Ващиковський повідомив, що Польща найближчим часом планує подати скаргу до Міжнародного Суду в Гаазі на російське розслідування у справі Смоленської катастрофи. За словами міністра, у цій справі Польщею було використано всі дипломатичні важелі, однак вони не дали жодних результатів.

Росія впродовж семи років відмовляється передавати Польщі літак Качинського, пояснюючи це веденням російського слідства у цій справі.

Чинна польська влада звинувачує попередню у тому, що вона відразу не вимагала повернення до Польщі уламків розбитого Ту-154М.

Як відомо, на світанку 10 квітня 2010 року поблизу військового аеродрому "Північний" у Смоленську розбився літак Ту-154М, яким польська державна делегація направлялася на відзначення 70-ї річниці Катинського злочину. В результаті катастрофи загинули всі 96 осіб, які перебували на борту літака: президентське подружжя Лєха та Марії Качинських, а також представники політичної, військової, релігійної еліти Польщі, громадські активісти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-