Експерти: документи про співпрацю Валенси з КДБ - справжні

Експерти: документи про співпрацю Валенси з КДБ - справжні

Укрінформ
Експерт в галузі дослідження почерку, залучений у контексті розслідування кримінальної справи за підробленими документами 1970-1976 років, що стосуються ймовірної співпраці Леха Валенси з комуністичними службами безпеки, визначив, що документи не містять ознак фальсифікації.

Про це на прес-конференції в Інституті національної пам'яті (ІНП) Польщі заявив прокурор Анджей Позорські. 

"Такий висновок всеосяжний і послідовний, і включені в нього висновки не залишають сумнівів. Висновок (експерта – ред.) буде предметом подальших розглядів, проведених Комісією відділення для судового переслідування злочинів проти польського народу в Білостоці", - йдеться в інформації Інституту.

Щоб перевірити справжність документів, знайдених в будинку Кіщака, прокурори залучили експерта у сфері рукописів з відомого інституту судової експертизи у Кракові. Група експертів проаналізувала 158 документів з портфеля і особисті папки щодо роботи секретного співробітника за призвиськом "Болек", в тому числі рукописні публічні річні зобов'язання співпрацювати зі Службою безпеки від 21 грудня 1970, на додаток до звітів із 117 сторінок, написаних вручну агентом під кодовою назвою "Болек" і 17 рукописних квитанцій про отримання грошей з боку агента "Болека". В цих документах також фігурують підписи "Лех Валенса", "Лех Валенса Болек" і "Болек".

Як пише "Радіо Свобода", глава Краківського інституту професор Марія Кала інформувала, що в розпорядження її співробітників кілька місяців тому було передано 154 документа, а також матеріали для проведення порівняльної експертизи. Фахівці використовували прийняту в Європі методологію дослідження. "Не виявлено ніяких порушень, які могли б свідчити про спробу імітації почерку іншої особи", - заявила експерт. 

Розслідування було розпочато 25 лютого 2016 року у зв'язку з публічними заявами Валенси, матеріали по секретним співробітником SB під кодовою назвою "Болек", знайдений в будинку колишнього міністра внутрішніх справ Кіщак СПР, були фальсифіковані. Метою процедури є перевірка, чи мала місце підробка документів з метою отримання матеріальної вигоди, і хто це міг зробити. У розслідуванні Лех Валенса має статус потерпілого.

В ході розгляду, проведеного прокурорамии, Лех Валенса, заслуханий як свідок, заперечував, що він був автором зобов'язання співпрацювати з СБ і інших документів, поданих йому з портфелем роботи і особисті папки агента під кодовою назвою "Болек". Він сказав, що він ніколи не співпрацював з комуністичними спецорганами, не підписав жодного підтвердження отримання грошей від них і не робив ніяких звітів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-